V počastitev mednarodnega dneva miru, ki se obeležuje 21. septembra, so veteranske organizacije,  članice Svetovne federacije veteranov, organizirale tradicionalni pohod za mir. Pohod se je pričel pri Moderni galeriji in končal na Mestnem trgu. Pohoda so se udeležili predstavniki organizatorjev Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije, Zveze društev vojnih invalidov Slovenije, Zveze veteranov vojne za Slovenijo, Zveze policijskih veteranskih društev Sever, Zveze društev in klubov MORiS ter Zveze slovenskih častnikov in Zveze društev civilnih invalidov vojne Slovenije in ostali pohodniki. Med ostalimi tudi predstavnika Zveze slovenskih mirovnikov.

Pred Magistratom je zbrane pozdravil podžupan Mestne občine Ljubljana Aleš Čerin. Povezovalec prireditve je prebral poslanico generalnega sekretarja Organizacije združenih narodov  Antonia Guterresa. V njej je poudaril, da rasizem zastruplja srca in misli ljudi ter spodkopava mir. Zato je moto letošnjega dneva miru »Konec rasizma – Gradite mir«. Slavnostni govornik je bil Gregor Pečan, sicer predsednik Združenja ravnateljic in ravnateljev. V svojem govoru je poudaril pomen miru, ki pa ni samoumeven temveč je ogrožen zaradi ekonomskih interesov in pohlepa. To posledično dela bogate še bolj bogate in revne še bolj revne.

Prireditev je zaključil pihalni orkester Policije, ki je bil tudi na čelu pohoda in je s koračnicami dajal tempo pohodnikom.

 

1_Na začetku pohoda s transparentom z napisom pohoda

 

2_Priprave za pohod

 

3_Na pohodu

 

4_Na Tromostovju

 

5_Po Čopovi

 

6_Pred Mestnim trgom

 

7_Prapori veteranskih in domoljubnih organizacij

 

8_Pogled na udeležence slovesnosti

 

9_Slavnostni govornik Gregor Pečan

 

10_Nastop Policijskega orkestra in solista

 

11_Na slovesnosti

 

Besedilo in fotografije: Vasko Maraš