14. maja 1997 je na pot iz Kopra proti Albaniji krenila prva skupina pripadnikov Slovenske vojske v mirovno misijo »ZORA oz. ALBA«. Na podlagi resolucije Varnostnega sveta Organizacije združenih narodov je bila v začetku aprila sprejeta politična odločitev, da se operaciji pridruži tudi Slovenija. Napotena je bil terenska bolnišnica, ROLE 2, s spremljevalno ekipo za podporo. V slabem mesecu smo izvedli seznanitev z vsebino operacije, pripravili potrebno dokumentacijo, izvedli kadrovski izbor in usposabljanje. Danes takšen postopek traja nekaj mesecev.

V Združenju slovenskih mirovnikov smo ob 25. obletnici, v sodelovanju mednarodnih operacijah in misijah, z Vojaškim muzejem Slovenske vojske, Slovensko vojsko in Parkom vojaške zgodovine, pripravili razstavo, ki prikazuje delovanje Republike Slovenije v mirovnih operacijah in misijah. Razstava na predstavitvenih panojih omogoča obiskovalcem vpogled od začetka delovanja do danes. Skozi to obdobje so pripadniki Slovenske vojske sodelovali na 28 različnih misijah. Nekatere so se zaključile, večina pa je še vedno aktivnih.

Pri izvajanju delovanj v mednarodnih operacijah in misijah, so bistveni usposobljeni pripadniki. Slednjih je bilo do sedaj preko 15.000 tisoč. V okviru razstave so podrobneje prikazani trije udeleženci misij. Eden od njih, brigadir Peter Zakrajšek, je bil prisoten že na prvi operaciji v Albaniji. Kasneje pa še na Kosovu in Afganistanu. Drugi je polkovnik v pokoju Ljubo Pajič, ki je preživel nekaj let kot opazovalec Organizacije združenih narodov v misiji UNTSO na področju Izraela, Libanona in Sirije. Kot vodja opazovalcev na Golanskem višavju je 13. maja 2013, v pregovorih z uporniki, ki so zajeli tri opazovalce, izpogajal njihovo izpustitev. Zaradi osebnega poguma, ko je sam neoborožen sredi sirskih upornikov opravil uspešno pogajanje, je bil odlikovan z medaljo za hrabrost. Slednjo mu je podelil minister za obrambo leta 2014. Kako se organizacija mirovnih enot spreminja je razvidno iz prikaza dela podpolkovnika Roberta Simoniča, ki je bil poveljnik nekinetičnega bataljona v Kforju na Kosovem. Za tiste, ki jih to področje zanima si lahko v zborniku 20 let v službi miru, podrobneje preberejo opis poteka delovanj in izkušenj posameznikov iz Slovenske vojske, Policije, diplomacije ali drugih udeležencev.

Razstava je na ogled v objektu Komande v Parku vojaške zgodovine do konca maja. V okviru obeležitve 25. obletnice delovanja se bodo izvajali še različni dogodki, ki bodo omogočili podrobnejši pogled na to področje delovanja Republike Slovenije.

Naslovni pano razstave

Pogled na razstavo

Pogled na razstavo 2.

Peter Zakrajšek – eden od prvih

Ljubo Pajič – medalja za hrabrost

Robert Simonič – zahvala

Besedilo: Vasilije Maraš

Fotografije: Zvezdan Markovič in Boštjan Kurent