Občinsko združenje slovenskih častnikov Hrastnik je 14. 12. 2017 v popoldanskem času ponovno gostilo upokojenega kontraadmirala Renata Petriča, ki je imel vojaško strokovno predavanje, in upokojenega brigadirja Martina Jugovca, generalnega sekretarja ZSČ.

Kontraadmiral Renato Petrič je v Slovenski vojski vseskozi opravljal zelo pomembne in odgovorne dolžnosti, med drugim je leta 2003 postal svetovalec za obrambo in pribočnik predsednika Republike Slovenije. Od januarja 2005 do novembra 2006 je bil poveljnik sil Slovenske vojske, januarja 2007 pa je bil imenovan za namestnika vojaškega predstavnika pri Evropski uniji ter leta 2009 za namestnika vojaškega predstavnika pri Natu in Evropski uniji. Od januarja 2011 do upokojitve pa je opravljal dolžnost namestnika načelnika Generalštaba Slovenske vojske in obrambnega svetovalca pri Vladi Republike Črne Gore.

Kontraadmiral Petrič, kot izredni poznavalec stanja v Slovenski vojski in Ministrstvu za obrambo, nam je skozi predavanje poskušal prikazati nekatera razmišljanja in odgovoriti na marsikatere dileme in vprašanja, ki se tičejo razvoja in stanja Slovenske vojske v zadnjih 14 letih:

  • Zdi se, da je SV 25 let po zmagoviti vojni na najnižji točki do sedaj.
  • Negativne ocene predsednika države, nedoseganje zastavljenih ciljev iz Resolucije o dolgoročnem programu razvoja in opremljanja SV, zmanjšanje obsega vojske, zmanjšanje proračuna in skromen interes politike, da obrambni sistem ustrezno pozicionira znotraj sistema nacionalne varnosti, zahtevajo premislek in takojšnje ukrepanje.
  • Ali sta MORS in SV sposobna zaustaviti trend padanja?
  • Ali je rešitev obvezno naborništvo in vojska, ki bo temeljila na rezervnih enotah?

Vojaško strokovnega predavanja se je udeležilo 33 članov združenja, ki so ga poslušali z izrednim zanimanjem.

Nadporočnik Gorazd Hafner, predsednik OZSČ Hrastnik, se je prisrčno zahvalil kontraadmiralu Petriču za izrednoizčrpno in zelo interesantno predavanje in mu v imenu združenja podaril priložnostno darilo v spomin na skupno preživet dogodek.

Po zaključku predavanja so bila podeljena priznanja ZSČ za njihov prispevek k uspešnem delovanju združenja. Po prebrani obrazložitvi za vsakega člana posebej je nadporočnik G. Hafner, predsednik združenja, v spremstvu brigadirja M. Jugovca, generalnega sekretarja ZSČ, vročil zasluženaPisna priznanja ZSČ, ki so jih prejeli:

  • vojak Marino Brečko,
  • vojak Franjo Tacar,
  • višji vodnik Vladimir Pirc,
  • višji štabni vodnik Franc Kovač,
  • stotnik Martin Pust in
  • major Dušan Škorjanc.

Dogodek se je zaključil s prijetnim druženjem.

This slideshow requires JavaScript.

 

Tekst: Jani Zore.

Fotografija:Maks Rak in Jani Zore.