Zaradi aktualnosti vojaško političnih dogodkov na vzhodu Evrope je Predsedstvo Občinskega združenja slovenskih častnikov Hrastnik sklenilo, da organizira strokovno predavanje na to temo za svoje člane in druge domoljubne in veteranske organizacije. Zaprosili smo generalmajorja Alojza Šteinerja nekdanjega načelnika Generalštaba Slovenske vojske in prejšnjega predsednika Zveze slovenskih častnikov, ki se je kljub njegovi veliki zasedenosti vabilu odzval.

V četrtek, 14. aprila 2022 se je v dvorani delavskega doma v Hrastniku zbralo 33 poslušalcev. Generalmajor Šteiner nam je s svojim svojstvenim načinom predavanja predstavil svoj pogled na vojno v Ukrajini z zelo zanimivim naslovom »Kaj pa je te vojne treba bilo?«. Z vojaško strokovnega, političnega in ekonomskega vidika je sistematično osvetlil vse dogodke iz preteklosti, ki so nakazovali, da se na tem območju vzhodne Evrope nekaj dogaja. Z natančnimi dejstvi in domnevami iz njegovih bogatih izkušenj v času njegovega načelovanja Slovenski vojski in njegovega delovanja v tujini je analitično podkrepil svoje predavanje s primeri iz preteklosti in iz trenutne situacije. Ob zaključku predavanja se je osredotočil tudi na možne nadaljnje scenarije krize na tem območju. Noben od poslušalcev ni ostal ravnodušen, kar se je poznalo v zadnjem delu, ko so mu udeleženci postavljali dodatna vprašanja.

Povabilu na predavanje so se, poleg članov OZSČ Hrastnik, odzvali tudi predstavniki OZSČ Domžale in ZB NOB Hrastnik ter drugi občani.

 

Tekst in fotografije: Jani Zore.