Tokrat smo se odpravili na vojaško strokovno ekskurzijo v gorski del Slovenije.


V četrtek, 13. aprila 2023 smo se odpravili na vojaško strokovno ekskurzijo na Gorenjsko. Obiskali smo NATO center odličnosti za gorsko bojevanje v Poljčah in 132. gorski polk v Vojašnici Boštjana Kekca v Bohinjski Beli, si ogledali Slovenski planinski muzej v Mojstrani in zaključili z obiskom spomenika Jakobu Aljažu na Dovjem. Poleg članov našega združenja sta se, na naše povabilo, dogodka udeležila tudi dva člana Društva Generala Maistra Zasavje.

Zgodaj zjutraj se nas je vseh 27 udeležencev strokovne ekskurzije napotilo z avtobusom v smeri Ljubljane in proti Gorenjski. Najprej smo prispeli v Poljče, kjer je nastanjen NATO center odličnosti za gorsko bojevanje, kjer nas je pričakala podpolkovnica Nataša Zorman, članica poveljstva centra. V 45 minutnem predavanju nas je seznanila z edino ustanovo Zveze NATO v Sloveniji. Natančno nam je predstavila poslanstvo, organizacijo in delovanje centra odličnosti od ustanovitve do danes, z uspehi, ki jih je center dosegel in izzivi, ki jih čakajo v prihodnosti. Pred odhodom smo se fotografirali pred osmimi zastavami držav, katerih vojaški predstavniki so v sestavi centra odličnosti.

Zatem smo se premaknili preko Bleda do Bohinjske Bele, kjer nam je ob vhodu zaželel dobrodošlico podpolkovnik Tomaž Žbogar, poveljnik 132. gorskega polka in vojašnice Bohinjska Bela v spremstvu praporščaka Silva Grčarja. Najprej smo odšli v jedilnico na imenitno kosilo in zatem v učilnico, kjer nam je podpolkovnik Žbogar predstavil poslanstvo, naloge in dejavnosti 132. gorskega polka; nas popeljal skozi aktivnosti, ki jih je polk opravil v prvi tretjini letošnjega leta ter poudaril obveznosti in naloge, ki polk čakajo do konca leta. Zanimivo predavanje je vzpodbudilo udeležence ekskurzije, da so se s poveljnikom zadržali v daljšem razgovoru, v katerem je odlično odgovoril na vsa postavljena vprašanja. Žal smo morali prijetno vzdušje Vojašnice Boštjana Kekca kaj hitro zapustiti in se napotiti proti Mojstrani, kjer nas je čakal obisk Slovenskega planinskega muzeja.

V malem avditoriju planinskega muzeja nas je najprej pozdravil Matjaž Podlipnik, direktor Slovenskega planinskega muzeja in nas povabil k ogledu 20 minutnega predstavitvenega filma. Zatem nas je popeljal po muzeju in nam z izjemno zanimivim vodenjem predstavil najbolj značilne dele muzeja. Z velikim zanimanjem smo ga spremljali in poslušali njegove pripovedi. Kar prehitro je minila ura in pol obiska in že smo bili nazaj na avtobusu. Popeljali smo se v bližnje Dovje do spomenika Jakobu Aljažu. Tukaj smo se tudi ustavili v Aljaževem hramu, poplaknili suha grla in se nekaj časa zadržali v prijetnem druženju. Na zaključku ekskurzije nas je čakala še dvourna vožnja do doma.

Zelo se zahvaljujemo vsem našim gostiteljem: podpolkovnici Nataši Zorman za lepo predstavitev NATO centra odličnosti za gorsko bojevanje, podpolkovniku Tomažu Žbogarju in njegovi ekipi za izredno dobro seznanitev s stanjem in razvojem 132. gorskega polka ter gostitev v Vojašnici Boštjana Kekca in direktorju Slovenskega planinskega muzeja za izredno zanimivo vodenje po muzeju. Zahvala tudi vozniku avtobusa Jožetu Senčarju za varno in skrbno vožnjo med našo ekskurzijo.

Besedilo: Jani Zore

Fotografije: M. Brečko, M. Rak in J. Zore.