V soboto, 20. oktobra 2018, je Občinsko združenje slovenskih častnikov (OZSČ) Hrastnik organiziralo pohod v okolici Hrastnika, na katerem so se udeleženci preizkusili v orientaciji, vojaški topografiji, streljanju in nekaterih vojaških veščinah. Aktivnost ni imela tekmovalnega značaja, ampak so udeleženci lahko preverili svojo fizično kondicijo, osvojili ali obnovili določena vojaška znanja in se medsebojno družili.

Letošnji pohod zaznamuje nova trasa pohoda (»Zdenetova trasa«), rekordno število udeležencev in udeležba dveh ekip sorodnih društev. Od 70 prijavljenih se je skupno udeležilo 55 članov združenja in njihovih družinskih članov ter 4-članska ekipa OZSČ Zagorje ob Savi in 5-članska ekipa Policijskega veteranskega društva Sever Zasavje. Na samem taktično-orientacijskem pohodu je sodelovalo 6 ekip oziroma skupno 32 udeležencev, 10 članov združenja pa je bilo angažiranjih v organizaciji pohoda. Starejši člani so se nam pridružili na druženju ob zaključku aktivnosti v Čečah. Aktivnost je potekala v zelo prijetnem sončnem jesenskem vremenu.

Vsi udeleženci smo se zbrali pred Čebelarskim domom, kjer nas je pozdravil predsednik združenja Gorazd Hafner. Vodja aktivnosti David Srebotnik je podal strokovna navodila za pohod, razdelil vse člane združenja v 4 ekipe, vodjem ekip pa vročil pohodne dokumente (topografsko karto, opis poti s vrisano traso pohoda in kontrolni list).

Trasa taktično-orientacijskega pohod potekala od Čebelarskega doma do strelskega poligona OZSČ Hrastnik, se nadaljevala po poti pod Jelenco, skozi Ravne in Goveji potok ter mimo Jesenška po cesti do GD Čeče na Katarini. Na trasi je bilo 6 delovnih točk, 3 kontrolne točke in 3 seznanitvene točke. Na delovnih točkah so udeleženci preverili svoja znanja in naslednjih vojaških vsebin:

DT-1: Met ročne bombe v cilj

DT-2: Streljanje z malokalibrsko pištolo (oz. zračno pištolo za nepolnoletne)

DT-3: Orientacija na zemljišču – uporaba ročne busole

DT-4: Uporaba vojaške topografske karte – določanje točk na karti

DT-5: Merjenje razdalje s pomočjo parnih korakov

DT-6: Šifriranje / dešifriranje besedila

Na startu pohoda je bila organizirana ena od seznanitvenih točk, na kateri je ekipa Občinske organizacije Rdečega križa Hrastnik teoretično in praktično predstavila avtomatski defibrilator in njegovo uporabo. Na cilju pohoda pa sta bili organizirani ostali dve predstavitveni točki. Na eni je skupina vojakov 20. pehotnega polka iz Celja predstavila orožje pehotnega oddelka, na drugi pa je naš član Gregor Koritnik predstavil dron in njegove tehnične zmogljivosti.

Vse ekipe so uspešno prehodile traso, rešile vse postavljene naloge in se srečale na cilju pri GD Čeče z ostalimi udeleženci pohoda. Ludvik in Zdene sta poskrbela za razdelitev malice in napitkov. Na zaključku aktivnosti so prebrani rezultati metanja ročne bombe na cilj ter streljanja z MK in zračno pištolo. Gorazd Hafner, predsednik združenja, je v zaključni besedi poudaril, da so zmagovalci vsi, ki so uspeli prehoditi celotno traso pohoda in prikazati potrebna vojaška znanja na delovnih točkah. Zahvalil se je vsem udeležencem aktivnosti, še posebno ekipama iz OZSČ Zagorje ob Savi in PVZ Sever Zasavje za njihovo udeležbo ter GD Čeče za gostovanje v njihovih prostorih.

This slideshow requires JavaScript.

Besedilo in fotografije: Jani Zore