hrastnik1V petek, 2. septembra 2016 je Območno združenje slovenskih častnikov (OZSČ) Laško  organiziralo že 6. tekmovanje v pripravi in kuhanju vojaškega obroka za pokal OZSČ Laško. Dogodek je potekal v centru Laškega (na vrtu bivšega hotela Savinja). Prijavljene ekipe pa so morale pripraviti ciganski golaž z gobjim pridihom v kotličku. Osnovne sestavine je priskrbel organizator, za začimbne skrivnosti pa je poskrbela vsaka ekipa zase. Tekmovanje se je udeležilo 8 ekip iz častniških in veteranskih združenj. »Kuharska borba« je trajala naporne štiri ure pod budnim očesom štiričlanske ocenjevalne komisije, ki je ocenjevala ekipe po naslednjih kriterijih:

  • delovni prostor
  • usklajenost sestavin z recepturo
  • priprava kurišča in ognja
  • organizacija dela pri pripravi in kuhanju jedi
  • strokovna obdelava živil pri pripravi jedi (izbor in priprava mesa, mehanska obdelava ostalih živil, začinjanje jedi)
  • ustreznost okusa z recepturo
  • čistoča in red na delovnem mestu
  • izvirnost jedi in odstopanje od običajne priprave jedi – kratka predstavitev jedi
  • ustreznost časa priprave.

Ekipa OZSČ Hrastnik se je prvič udeležila tega kuharskega tekmovanja, sestavljali pa so jo: Zdenko Ladiha – vodja ekipe, Rudi  Hribšek – »kuharski mojster«, Igor Pogačnik – »kuharski pomočnik« in Jani Zore »kuharski vajenec«.

Hrastniška ekipa je primerno uredila predstavitveno stojnico ter prostor za pripravo in kuhanje jedi. Budno oko kuharskega mojstra Rudija je stalno spremljalo potek priprave jedi, še posebno je bil natančen pri odmeri začimb. Kuharski pomočnik Igor je opravljal najbolj vroče delo – mešanje sestavin v kotličku, da se ne bi zažgalo. Kuharski vajenec Jani je pripravil stojnico in skrbel za čistočo prostora. Vodja ekipe Zdenko je skrbel za stike z organizatorjem in obiskovalci ter se vključeval v delo ekipe, kjer je bilo potrebno.

V finalnem delu tekmovanja je ocenjevalna komisija poskusila pripravljene obroke vseh ekip in razglasila rezultate. Prve tri ekipe so prejele pokale in medalje, najboljša ekipa pa še prehodni pokal OZSČ Laško. Ekipa OZSČ Hrastnik, je kot edina debitantska ekipa zasedla III. mesto, II. mesto je pripadalo ekipi OZSČ Šentjur, I. mesto pa je dosegla ekipa Policijskega veteranskega združenja Sever iz Celja.

Tekmovanje je obiskalo kar nekaj Hrastničanov. Ekipa je bila najbolj vesela obiska in podpore strani članov našega združenja: Gorazda Hafnerja, predsednika združenja in Davida Srebotnika, sekretarja združenja, ter članov Rudija Senčarja in Jovota Zoreta z njunima najdražjima.

hrastnik2 hrastnik3 hrastnik4 hrastnik5 hrastnik6 hrastnik7 hrastnik8 hrastnik9 hrastnik10 hrastnik11 hrastnik12 hrastnik13 hrastnik14 hrastnik15 hrastnik16 hrastnik17 hrastnik17a hrastnik18 hrastnik19 hrastnik20 hrastnik21 hrastnik22 hrastnik23 hrastnik24 hrastnik25 hrastnik26 hrastnik27 hrastnik28 hrastnik29 hrastnik30 hrastnik31

OZSČ Hrastnik se zahvaljuje Laščanom na zelo dobro organizirano in izvedeno kuharsko tekmovanje in napoveduje udeležbo tudi v naslednjem letu ter še bolj srditi »boj«.

Besedilo in fotografije: Jani Zore