V prijetnem sobotnem jutru 14. oktobra 2023 smo se skupina članov Občinskega združenja slovenskih častnikov Hrastnik udeležila vsakoletnega spominskega dogodka »Hranitelji orožja in streliva 2023«, ki ga tradicionalno organizirata Zveza veteranov vojne za Slovenijo Zasavje in OZSČ Trbovlje. Pohodniki smo se zbrali na strelišču Agnez nad Trbovljami, kjer sta nas pozdravila Iztok Bastič, predsednik ZVVS Zasavje, in Bojan Šopar,  predsednik OZSČ Trbovlje. Na kratko  sta predstavila aktivnosti tega dne in pohodnikom zaželela dobro hojo. V sklopu celotnega dogodka sta potekala tudi strelsko tekmovanje in tekmovanje v kuhanju vojaškega obroka.

Pohodniki iz Hrastnika smo se najprej odpravili na kmetijo Pust v Črdenc v bližini Dola pri Hrastniku, kjer so v letih 1990-91 sprejeli orožje Teritorialne obrambe in ga skrivali v skednju nad hlevom. Tine Pust nam je pripovedoval, kako je prišlo do tega, da je bilo orožje shranjeno na kmetiji in kako je v tistem času potekalo življenje domačinov na kmetiji in v Črdencu.

Od tu smo se odpravili proti Kalu, kjer smo se ustavili na kmetiji Gorenc. Pripadniki Teritorialne obrambe so namreč prestavili orožje, ki je bilo shranjeno v bivši šoli na Kalu, na to domačijo. Gospodar Tonček Gorenc nam je predstavil, kako so prevzeli orožje in ga skrili v klet ter kako je takrat potekalo življenje na kmetiji. Gospodinja pa nas je zelo presenetila z okusno malico in pijačo.

V dolino smo se vrnili po planinski poti Kal – Ravne – Hrastnik. Nekateri člani smo se kasneje udeležili tudi zaključka na strelišču Agnez, kjer je zbrane pohodnike pozdravil tudi Miha Butara, častni predsednik Zveze slovenskih častnikov.

Tekst: Belinda Ladiha

Foto: Maks Rak in Iztok Bastič