V petek, 30. 11. 2018 se je, na povabilo poveljstva trilateralne brigade MLF, 8-članska delegacija Občinskeg združenja slovenskih častnikov Hrastnik udeležila vojaške slovesnosti v Vidmu (Udine – Italija). Slovesnost, ki je potekala na Trgu svobode v centru Vidma, je bila posvečena vrniti kontingenta trilateralne brigade MLF iz operacije Organizacije združenih narodov UNIFIL (United Nations Interim Force in Lebanon) v Libanonu in primopredaji dolžnosti poveljnika brigade med brigadnim generalom Paolom Fabbrijem in brigadnim generalom Albertom Vezzolijem. V sklopu slovesnosti je predsednik našega združenja Gorazd Hafner najprej vročil priznanje Zveze slovenskih častnikov – Častni znak ZSČ za sodelovanje – poveljniku brigade MLF brigadnemu generalu Frabbriju in nato pa še vodji Predstavništva SV pri MLF podpolkovniku Gregorju Ribnikarju.

Podpolkovnik Ribnikar je vodja predstavništva že skoraj štiri leta in je z ostalima dvema članoma predstavništva sodeloval v operaciji OZN v Libanonu v sestavi brigade MLF.

OZSČ Hrastnik zelo uspešno sodeluje s trilateralno biragado MLF in Predstavništvom SV pri MLF že polnih 18 let. Takoj po vključitvi pripadnikov SV v sestavo Večnamenskih sil kopenske vojske – VSKV (Multinational Land Force – MLF), se je pri članih OZSČ Hrastnik izkazal velik interes o načinu dela ter usposabljanja poveljstev in enot te mednarodne vojaške enote. Vse od novembru leta 2002, ko nam je bilo prvič omogočeno, da si neposredno ogledamo zaključni del mednarodne vojaške vaje  »Zvita podlasica 2002« v Osoppu v Italiji, se je znatno povečal interes članstva, da se še bolj poglobljeno seznanijo s pomenom, nalogah in načinu dela te mednarodne enote. Predstavništvo SV pri MLF nam je vsa ta leta zagotovilo vse potrebne informacije in nudilo pomoč pri naših obiskih in ogledih usposabljanj.

Vse od takrat naprej naše združenje v svojem letnem programu dela vključuje aktivnost, s katero se spremlja delo VSKV (MLF). Skoraj vsako leto je bilo omogočeno, da si del našega članstva ogleda zaključni del skupnega usposabljanja enot – poveljstev te madnarodne brigade. Poveljstvo VSKV (MLF) nam je v predstavljalo delovanje na vaji in napredke, ki jih je enota dosegla, ističasno pa smo so si lahko ogledali praktično delovanje poveljstva,  del usposabljanja enot mednarodne brigade ter predstavitve orožja in bojnih vozil in sistemov, ki so v oborožitve te mednarodne brigade. V združenju se zavedamo, da smo edina organizacija v ZSČ, kateri je od leta 2002 naprej skoraj vsako leto omogočen obisk usposabljanj in vaj te mednarodne enote, za kar smo nadvse hvaležni in ponosni.

This slideshow requires JavaScript.

Tekst: Jani Zore.

Fotografije: J. Zore in I. Vučetič