1V soboto, 3. 12. 2016, se je 24 članov OZSČ Hrastnik in njihovih svojcev udeležilo tradicionalnega pohoda »Po poteh soške fronte«, ki ga že vrsto let organizira OZSČ Nova Gorica. Na zbirnem mestu pri vojašnici na Ajševici se je zbralo več kot 450 vse Slovenije. Organizator je ugotovil, da je letos udeleženih večje število žensk kot moških. Po uvodnem pozdravu Stane Dužiča, predsednika OZSČ Nova Gorica, in general majorja Alojza Šteinerjasmo, predsednika ZSČ smo malo po 9. uri odšli na pot.

Letošnja trasa nas je bila speljana skozi gozd Panovec, ki se nahaja jugovzhodno od Nove Gorice. Na prvem vmesnem postanku nas je govornik seznanil z dogodki iz prve svetovne vojne. Revirni gozdar je povedal precej zanimivosti glede gozda v katerem smo se nahajali. Največ dreves je starih okoli 70 let. To pa zato, ker je bil gozd v prvi vojni popolnoma uničen zaradi vojskovanja, v drugi vojni pa so ga, po kapitulaciji Italije, izsekali domačini in les porabili za kurjavo. Sledil kratek počitek, okrepčilo s čajem in tudi s čim bolj konkretnim. Hrastničani smo navzočim pripravili majhno presenečenje. Zdene, Rudi in Igor so si nadeli predpasnike in s pomočjo naših članov postregli z jetrnicami. Pohodnikom smo ponudili zasavsko specialiteto »jeternice« in kruh. Odziv udeleženih je bil  enkraten. Jetrnic je hitro zmanjkalo. Kljub temu pa smo poskrbeli, da jih je probala večina pohodnikov. Nekateri so prvič poskusili našo jeternico. Med pohodniki se je slišalo, da  naslednje leto pričakujejo »ponovitev«.

Ker nas je čakala še kar dolga pot, smo kar hitro krenili naprej. Ob poti smo ogledovali rastje značilno za to pokrajino. Vsi smo občudovali bodike. Tukaj jih raste res veliko in vsa drevesa so zares bogato okrašena z lepimi rdečimi plodovi. Po prehojenih naslednjih kilometrih poti, so nas na turistični kmetiji pogostili s kavo. Naslednji daljši postanek smo imeli na Kostanjevici. Domačini temu kraju pravijo »Na kapeli«. Tukaj je center za zdravljenje odvisnikov, velika cerkev, frančiškanski samostan, Škrabčeva knjižnica, grobnica s posmrtnimi ostanki zadnjih francoskih članov kraljeve družine Burbonov. Knjižnica hrani neprecenljive kulturne vrednosti saj je v njej shranjenih 30 prvotiskov (najstarejši iz leta 1476) in pa prvo slovensko slovnico z lastnoročnim posvetilom Adama Bohoriča.

Pohod smo zaključili v vojašnici na Ajševici. Kot vsako leto, so tudi letos organizatorji poskrbeli za prehrano. Po prehojenih dvanajstih kilometrih se je prav prilegel okusen pasulj. Malo smo pokramljali in si izmenjali vtise ter se zadovoljni odpeljali nazaj proti domu, z mislimi pa že bili pri pohodu naslednje leto.

Tekst: Marjana Senčar in Igor Pogačnik

Fotografije: Branko Šmid in Maks Rak.

1 1a 2 6 8 9 10 11 12 13 13a 14

 

 

 

 

 

 

 

 

15 16a 18 20 22a 23 23a
25