Občinsko združenje slovenskih častnikov Hrastnik je v sklopu aktivnosti Delo z mladimi organiziralo tridnevno šolo preživetja v naravi, od petka 1. septembra popoldan do nedelje 3. septembra 2023 popoldan, na strelskem poligonu. Šola je bila namenjena predvsem otrokom in mladostnikom iz vrst članstva združenja (otroci in vnuki). Pobudo za izvedbo takšne aktivnosti z mladimi je dal naš član Gregor Koritnik, ki jo je s podporo nekaterih članov združenja tudi organiziral in zelo uspešno vodil.

V petek popoldan se je na na strelskem poligonu zbralo vseh sedem prijavljenih mladih udeležencev šole (Bine, Lovro, Jaka, Kaja, Ema, Rok in Žan). Seznanili so se s programom tridnevne šole, postavili šotore ter uredili prostor za taborni ogenj in druženje.

Sobota, kot najpomembnejši dan aktivnosti, je bila namenjena predstavitvi nekaterih vsebin preživetja v naravi. Pod strokovnim vodstvom Larisa Žurge, inštruktorja preživetja v naravi, so se mladi udeleženci seznanili z zanimivimi vsebinami:

  • seznanitev z osnovno opremo za preživetje v naravi,

  • izdelava vrvi iz stebel koprive in trave,

  • prižig ognja z uporabo kresila,

  • izdelava različnih vozlov iz vrvi,

  • izdelava plezalnega pasu iz vrvi,

  • prepoznavanje sledi divjih živali in obrambnih reakcij pri srečanju z zvermi,

  • izdelava bivaka iz vej.

Otroci so z velikim zanimanjem spremljali inštruktorjeva pojasnila in praktično delo ter ves čas zelo aktivno sodelovali in praktično vadili.

Sobota popoldan je bila namenjena seznanitvi mladih udeležencev z lokostrelstvom. Naša članica Ana Štimac je predstavila lokostrelstvo kot športno in rekreacijsko dejavnost, pokazala in opisala več vrst lokov in lokostrelskega pribora ter prikazala uporabo loka v streljanju v tarčo. Otroci so se kasneje tudi preizkusili v streljanju z lokom. Po okusni večerji pa je bilo organizirano druženje s peko koruze nad ognjem, v katerem so otroci zelo uživali.

V nedeljo dopoldan so pospravili šotore in prostor, kjer so se izvajale aktivnosti. Kar prehitro je prišel čas, ko so mladi udeleženci veseli in polni novih znanj ter sklenjenih novih prijateljstev, v spremstvu svojih staršev, odšli domov. Pred odhodom so se strinjali, da se ponovno vidijo v šoli preživetja v naravi v naslednjem letu.

Pobudnik in vodja dogodka Gregor Koritnik je takole ocenil tridnevno aktivnost z mladimi: »Glede na to, da smo to aktivnost letos izvedli prvič, kot nekakšen pilotni projekt, smo lahko tako z udeležbo kot s končnim vtisom zelo zadovoljni. Temu v prid govori dejstvo, da so vsi mladi udeleženci izkazali nadpričakovano navdušenje, z željo, da se tečaj v naslednjem letu zopet izvede, da se naučijo še kaj dodatnega na to temo.«

OZSČ Hrastnik se lepo zahvaljuje inštruktorju Larisu Žurgi za izredno izčrpno in zanimivo podajanje vsebin preživetja v naravi, kot tudi podjetju Elo-projekti, ki je finančno podprlo dogodek.

Besedilo: Jani Zore

Fotografije: J.Z., A.Š, R.S.