Ob zaključku letošnjega šolskega leta so se učenci 7. in 8. razredov v okviru njihovega športnega dne preizkusili  v orientacijskem pohodu, ki ga je izvedlo Občinsko združenje slovenskih častnikov Hrastnik. Trasa pohoda je bila krožna s startom in ciljem »Na štircu« pri teniškem igrišču. Dolga je bila okoli dve uri in je potekala po južnih obronkih Rebrške skale, preko zaselkov Ravne in Boben ter ulicah zgornjega dela Hrastnika. Na trasi je bilo sedem delovnih točk, na katerih so učenci reševali naloge iz orientacije, prve pomoči in prenosu ranjenca ter gasilstva. Na treh delovnih točkah pa so se preizkusili v metanju bombe v cilj, izvajanju nalog na mini taktičnem poligonu in merjenju razdalje na zemljišču s pomočjo parnih korakov. Delo na delovnih točkah se je ocenjevalo njihovo znanje in meril čas izvedbe praktičnih nalog, kar se je na koncu prelilo v dosežene točke. Poleg omenjenega se je med pohodom in na delovnih točkah se ocenjevalo skupinsko delo, organiziranost, enotnost  in discipliniranost vsake ekipe.

V četrtek, 17.6.2021 so se na orientacijskem pohodu preizkusili sedmošolci. Vsi trije razredi so oblikovali skupaj 9 ekip. Ekipe so štele od 6 do 8 članov. Orientacijski pohod je uspešno zaključilo 6 ekip. Najvišje število točk in s tem I. mesto je dosegla ekipa št. 1 sestavljena iz učencev 7.a razreda. II. mesto je pripadalo ekipi št. 2  (iz 7.a razreda). Ekipa št. 5 (iz 7.b razreda) pa je zasedla III. mesto in obenem je bila proglašena za najbolj organizirano ekipo.

V sredo, 23.6.2021 so se na trasi pohodu preizkusili učenci 8. razredov. Vsi štirje razredi so oblikovali skupaj 8 ekip, ki so štele od 6 do 8 članov. Vse ekipe so uspešno zaključile orientacijski pohod. Rezultati štirih ekip so bili precej izenačeni. Najvišje število točk je dosegla ekipa št. 3 sestavljena iz učencev 8.a razreda. II. mesto je zasedla ekipa št. 4  (iz 8.b razreda). Ekipa št. 7 (iz 8.c razreda) pa je zasedla III. mesto. Za najbolj organizirano, tovariško in disciplinirano ekipo je bila v precej izenačenem glasovanju proglašena ekipa št. 5 iz 8.b razreda.

Aktivnost z učenci osnovne šole je bila popestrena tudi s srečanje s pripadniki Slovenske vojske. Skupina vojakov pod vodstvom štabnega vodnika Marjana Ferlina iz 20. pehotnega polka iz Celja je izvedla odlično organiziran tehnični zbor vojaških vozil in pehotnega orožja, ki so si ga učenci z zanimanjem ogledali.

Člani OZSČ Hrastnik, ki so bili vključeni organizacijo dogodka, so aktivnost ocenili kot zelo uspešno ter pohvalili delo in angažiranje učencev. Na zaključku smo skupaj z učiteljico športa Matejo Izgoršek in njeni kolegi, ki so spremljali učence, zaključili, da bi v okviru športnega dne v prihodnje s takšnim skupnimi aktivnostmi nadaljevali.

 

This slideshow requires JavaScript.

Tekst in fotografije: Jani Zore.