Tudi v letošnjem letu se nadaljuje odlično sodelovanje z Osnovno šolo Narodnega heroja Rajka Hrastnik in junijski športni dan učencev 8. razredov je bil posvečen orientacijsko taktičnem pohodu – že petemu po vrsti.

Trasa letošnega pohoda, imenovanega »Od šole do šole« in dolžine okoli 4 km, je potekala od podružnične šole na Dolu pri Hrastniku preko Dolske Gmajne in prelaza Blate do našega strelskega poligona. Na trasi je bilo postavljenih dve kontrolni točki in sedem delovnih točk: DT-1 »Merjenje azimuta«, DT-2 »Gasilstvo«, DT-3 »Orientacija na zemljišču«, DT-4 »Prva pomoč in nošenje poškodovane osebe z nosili«, DT-5 »Merjenje razdalje s pomočjo parnih korakov«, DT-6 »Taktični poligon« in DT-7 »Metanje bombe v cilj«. Na delovnih točkah so odgovorne osebe ocenjevale pravilnost in natančnost in/ali hitrost opravljanja naloge. Ves čas orientacijsko taktičnega pohoda pa so na delovnih točkah, kot tudi na startu in cilju, izbirali najbolj tovariško ekipo po petih natačno določenih kriterijih.

V sredo, 21. junija 2024 zjutraj so se učenci s šestimi učitelji zbrali na športnem igrišču na Dolu pri Hrastniku. Jani Zore, vodja dogodka, je izvedel uvodne priprave, v katerih so učenci oblikovali osem patrulj. Vodje patrulj so izžrebale štartne številke in razdeljeni so jim kontrolni listi in karte pohoda. Prva patrulja je štartala ob 09.00 uri, ostale pa s pet minutnim razmikom, za kar je skrbel starter Niko Toplak. Vse patrulje so uspešno premagale traso in zelo dobro opravile naloge na delovnih točkah. Zadnja patrulja je prispela na cilj okoli 11.00 ure.

Patrulje so dosegle naslednje rezultate:

  1. mesto: patrulja št. 6 iz 8.B z zbranimi 269,83 točkami (Niko, Staš, Luka, Mark, Tilen in Maks Jure)
  2. mesto: patrulja št. 7 iz 8.A z zbranimi 249,4 točkami (Stefan, Bine, Patrick, Erazem in Tia)
  3. mesto: patrulja št. 5 iz 8.D z zbranimi 241 točkami (Nejc, Gal, Tjaša in David)

4.mesto: patrulja št. 1 iz 8.A z zbranimi 215 točkami (Benjamin, Tian, Nik, Ylli in David)

  1. mesto: patrulja št. 4 iz 8.B z zbranimi 203,3 točkami (Matic, Ana, Iza, Naia Lia, Lara in Benjamin)
  2. mesto: patrulja št. 2 iz 8.A z zbranimi 198 točkami (Jurij, Lina, Alina, Klara in Julija)
  3. mesto: patrulja št. 3 iz 8.B z zbranimi 196 točkami (Sanja, Adra, Anali, Erna in Aleksandra) in
  4. mesto: patrulja št. 8 iz 8.D z zbranimi 194,75 točkami (Maja, Lenka, Klara, Valerija).

Najboljše se je odrezal 8.B razred (223,05 točk), drugo mesto je pripadlo 8.A razredu (220,8 točke) in tretje mesto pa 8.D razredu (217,88 točk). Za »Najbolj tovariško ekipo«, glede na ocenjevanje po posebnih kriterijih,  je bila proglašena patrulja št. 8 iz 8.D razreda.

Najboljšim trem patruljam sta Polona Dolanc, ravnateljica osnovne šole, in Igor Pogačnik, podpredsednik OZSČ Hrastnik, vročila medalje. 8.B razredu, ki je dosegel največ točk, je Igor Pogačnik vročil prehodni pokal OZSČ Hrastnik. Posebno priznanje »Najbolj tovariška ekipa« pa je zmagovalni patrulji vročila Polona Dolanc..

Kot dodana vrednost dogodku z osmošolci je bil tehnični zbor orožja in opreme v pehotnem oddelku, ki so ga izvedli štirje vojaki 20.pehotnega polka iz Celja. Učenci so si ga z zanimanjem ogledali.

Člani OZSČ Hrastnik, ki so bili vključeni organizacijo dogodka, so aktivnost ocenili kot zelo uspešno ter pohvalili delo in angažiranje učencev, kar prikazujejo precej izenačeni rezultati. Na zaključku smo zelo uspešno izvedeno aktivnost obeležili še s skupno fotografijo.

Zahvala tudi profesionalnemu fotografu Branku Klančarju, ki je  s svojim fotoaparatom zelo natačno zabeležil potek celotnega orientacijsko taktičnega pohoda.

Tekst: Jani Zore.

Fotografije: Branko Klančar.