Lansko leto je ob prazniku vezistov Slovenske vojske – 22. junija izšel zbornik »Vezisti in zveze – ob 30-letnici Republike Slovenije«, ki je nastal v sodelovanju Zveze slovenskih častnikov, Zveze veteranov vojne za slovenijo, Zveze policijskih veteranskih društev Sever in Društva radioamaterjev in vezistov – Vezist.

Omenjeni zbornik, ki je posvečen predvsem nekdanjim in sedanjim vezistom oz. pripadnikom rodu Zveza, med drugim odstira tudi do zdaj slabo poznano vlogo vezistov v času pred osamosvojitvijo Slovenije in med samo osamosvojitveno vojno. Citat iz uredniškega uvodnika zbornika veliko pove o pomenu zvez v tistem času:

»… Bili smo v vojni, ki si je takrat v večini nismo želeli. Nismo imeli pušk, generalno gledano tudi boljšega in bolj uničevalnega orožja ne. Imeli pa smo prednost v človeškem dejavniku. Če bi prešteli vse, ki so sodelovali, in še vse tiste, ki so nas neposredno podpirali, potem smo bili v krepki premoči. Tehnično premoč smo imeli v zvezah in njihovi zaščiti ter uporabi informacij. To sicer ni bilo orožje, bilo pa je močnejše od njega.«

V četrtek, 12. maja 2022 sta Občinsko združenje slovenskih častnikov Hrastnik in Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Zasavje organizirala predstavitev zbornika »ZVEZA IN VEZISTI – ob 30 obletnici RS«. Zbornik so izredno zanimivo prestavili trije akterji, ki so sodelovali pri njegovem nastajanju: generalmajor dr. Alojz Šteiner, glavni urednik, ter člana uredniškega odbora brigadir Martin Jugovec in polkovnik Franc Knaflič.

Predstavitev zbornika so popestrili povabljeni gost Maks Rak, tedanji poveljnik enote za  upravne zveze občine Hrastnik, ki je s svojimi spomini osvetlil delovanje te enote v času osamosvojitvene vojne, ter učenca Glasbene šole Hrastnik Neža Škof in Žan Ramšak z odlično izvedenima glasbenima točkama.

Oba združenja se lepo zahvaljujeta Knjižnici Antona Sovreta Hrastnik za pomoč pri organizaciji dogodka in Glasbeni šoli Hrastnik za odlično glasbeno popestritev.

This slideshow requires JavaScript.

 

Tekst: Jani Zore.

Fotografije: Maks Rak.