V dopoldanskem času 26. aprila 2022 je organizirana spominska slovesnost pri spominskem obeležju ob osemdesetletnici smrti Gvida Pavliča Vitka v organizaciji ZB NOB Hrastnik. Poleg praporščakov ZZ NOB Hrastnik, ZVVS Zasavje in OZSČ Hrastnik so se slovesnosti udeležili tudi predstavniki občine Hrastnik na čelu z županom Markom Funklom, predstavniki Osnovne in Glasbene šole ter predstavniki drugih domoljubnih  in veteranskih organizacij iz Hrastnika (OZSČ Hrastnik, ZVVS Zasavje in PVD Sever Zasavje).

Gvido Pavlič Vitko je bil mladi revolucionar, ki je v začetku 2. svetovne vojne deloval na širšem območju Hrastnika. Bil je sekretar KP in OF za okraj Hrastnik. Vodil je priprave na oboroženo borbo proti okupatorju od junija 1941 do apila 1942. Bil je izdan in nemški okupator ga je zajel v Trbovljah in ga po strahotnem mučenju ustrelil 27. aprila 1942 v Mariboru. V delu Hrastnika imenovanem Studence stoji ličen spomenik na mestu, kjer je stala hiša, v kateri se je rodil.

Slovesnost je popestrena s kulturnimi programom, v katerem so sodelovali Steklarska godba Hrastnik, harmonikašica iz Glasbene šole Hrastnik in recitatorka. O revolucionarju Vitku je spregovoril Tone Grebenc,  predsednik krajevnega odbora ZB NOB Hrastnik.

V bližini prizorišča slovesnosti je član OZSČ Hrastnik Ivan Muhovič ponosno izobesil državno zastavo pri svojem vikendu in od daleč prisostvoval spominski slovesnosti.

Pozno popoldan je bila v dvorani Delavskega doma osrednja občinska slovesnost ob Dnevu upora proti okupatorju v organizaciji Občine Hrastnik in ZB NOB Hrastnik. Slavnostni govornik dr. Martin Premk, član predsedstva ZZB NOB Slovenije, je z izbranimi besedami osvetlil narodnoosvobodilni boj na Slovenskem in ga povezal s trenutno družbeno in politično situacijo v Sloveniji. V kulturnem programu so sodelovali: Rudarska godba Hrastnik, moški zbor »Un s Trboul« in povezovalec – recitator Jože Bovhan, ki nam je odlično deklamiral del poezije partizanskega pesnika Karla Destovnika Kajuha. Proslave se je udeležilo tudi 12 naših članov.

This slideshow requires JavaScript.

Tekst: Jani Zore.

Fotografije: Jani Zore in Aljoška Zavrašek.