Mednarodna strelska liga Alpe-Adria je tekmovanje v streljanju s pištolami in revolverji velikega (kaliber 7,62 mm in več), ki seorganizira se vsako leto in traja načelno od aprila do oktobra. V ligi nastopajo ekipe in posamezni tekmovalci strelskih organizacij in drugih organizacij, ki se ukvarjajo s strelstvom skladno z zakonodajo v Republiki Sloveniji skladno s Pravilnikom in Kodeksom etike lige.

 

 

 

 

Najvišji organ lige je Koordinacija strelskih društev, ki skrbi za tehnično in organizacijsko pravilnost izvedbe lige Alpe –Adria. V februarju 2018 je bil sestanek Koordinacije društev, ki so vključene v ligo A-A, na katerem so analizirali dosežke v lanskem letu, izvolili novo predsedstvo Koordonacije in opredelili temeljne pogoje za izvedbo lige A-A v letošnjem letu. Sprejet je Pravilnik lige za leto 2018 in okvirni urnik tekmovanj. Član predsedstva Koordinacije je postal tudi naš član Uroš Kovač, ki pa tekmuje za SD Dušan Poženel iz Rečice pri Laškem.

Posamezniki ali tričlanske ekipe (ženska, moška ali mešana ekipa)tekmujejov preciznem streljanju v disciplinah »pištola« in »revolver« pod naslednjimi pogoji:

  • strelja se v tarčo za pištolo R50 na oddaljenosti 25 metrov;
  • posamezno disciplino  sestavlja  20  tekmovalnih  strelov (dve seriji po 10 strelov);
  • vsaka serija je časovno omejena na 8 minut;
  • vvsaki seriji se v vsako od dveh tarč ustreli po 10 strelov in
  • pred pričetkom vsake discipline strelec strelja eno  poskusno serijo petih strelov časovno omejeno na 5 minut.

Letošnjo ligo sestavlja deset kol. Liga bo veljavna, v kolikor je izvedenih vsaj osem kol. Za skupni rezultat se seštevajo doseženi krogi  posameznih kol, pri čemer se odštejejo rezultati dveh kol,  v katerihje posameznik ali ekipa dosegla najnižji rezultate.Na zadnjem tekmovanju v sezoni se razglasijo  skupni rezultati ter  podelijo pokali in medalje za  najboljše posameznike in ekipe za obe disciplini.

Okvirni urnik lige Alpe- Adria v letošnjem letu:

KOLO DATUM ORGANIZATOR KRAJ TEKMOVANJA
I. 17.3.2018 SD Fenix Maribor
II. 7.4.2018 SK Maribor Maribor
III. 21.4.2018 SD Kidričevo Kidričevo
IV. 12.5.2018 SD Proamis Maribor
V. 26.5.2018 ŠD ZPE Ljubljana
VI. 9.6.2018 SK Devetka Maribor
VII. 23.6.2018 OZSČ Hrastnik Hrastnik
VIII. 1.9.2018 SD Dušan Poženel Rečica pri Laškem
IX. 8.9.2018 ZSČ Trbovlje Trbovlje
X. 22.9.2018 SD Policist Maribor Maribor

 

V ligi A-A že peto leto uspešno sodeluje OZSČ Hrastnik s svojo strelsko sekcijov obeh disciplinah. Vodja strelske sekcije Rudi Senčar je koordinator udeležbe ekip in posameznikov iz našega združenja v strelski ligi. Tudi v letošnjem letu je OZSČ Hrastnik podeljena organizacija in izvedba strelskega tekmovanjav okviru lige, ki bo 23. 6. 2018 na strelišču združenja v Hrastniku.

This slideshow requires JavaScript.

Besedilo:Jani Zore.

Fotografije: Jani Zore in Rudi Senčar.