V soboto, 13. aprila 2024 je OZSČ Hrastnik zelo uspešno organiziral in izvedel eno od pomembnih vojaško strokovnih aktivnosti v letošnjem letu – orientacijsko taktični pohod. Pohod se je odvijal po krožni trasi od strelskega poligona preko Blat, Starega Hrastnika in Leše nazaj do strelskega poligona. Na trasi pohoda je bilo postavljeno 8 delovnih in 2 kontrolni točki. Na delovnih točkah so se reševale naslednje praktične naloge:

 • metanje bombe v cilj,

 • uporaba ročne busole in mejenje azimuta / obratnega azimuta,

 • merjenje razdalje s pomočjo parnih korakov,

 • izvajanje prve pomoči poškodovanemu,

 • šifriranje in dešifriranje sporočila,

 • orientacija na zemljišču (orientacija topografske karte, določanje stojiščne točke, določanje nadmorske višine),

 • uporaba slovenske tablice črkovanja in

 • streljanje s MK pištolo (odrasli) in zračno pištolo (otroci),

ki so jih vodje delovnih točk ocenjevali s pomočjo postavljenih kriterijev. Na dveh kontrolnih točkah pa so morale najti šifro ekipe in jo prepisati v kontrolni list.

Zgodaj zjutraj se je na strelskem poligonu zbralo 6 tričlanskih ekip. Pet ekip so sestavljali člani našega združenja, ena ekipa pa je bila iz Prostovoljnega gasilskega društva Čeče. Po uvodnem pozdravnem nagovoru je opravljeno žrebanje štartnih številk ekip in priprave vseh udeležencev. Vsem ekipam so razdeljeni kontrolni listi in zemljevid z označeno traso pohoda in delovnimi / kontrolnimi točkami. Ob 09.00 uri je štartala prva ekipa in zatem vsaka naslednja s razmikom desetih minut. Vse ekipe so v zelo lepem sončnem vremenu premagale traso, uspešno rešile vse postavljene naloge in se na cilju javile vodji aktivnosti.

Po zaključenem tekmovalnem delu so se vsi udeleženci zbrali pod kozolčkom, kjer jim je razdeljena malica (okusna krompirjeva solata in kranjska klobasa) in napitki.

Na aktivnosti sta bila prisotna tudi dva pripadnika Slovenske vojske iz 20. pehotnega polka iz Celja, ki sta udeležencem predstavila prenosni simulator NOPTEL, ki so ga lahko vsi, ki so želeli, tudi preizkusili.

Medtem je vodja aktivnosti natančno pregledal vse kontrolne liste in na podlagi doseženih točk so se tekmovalne ekipe razvrstile po naslednjem:

 1. mesto: ekipa Bogdan

 2. mesto: ekipa Lovro

 3. mesto: ekipa PGD Čeče

 4. mesto: ekipa Aleš

 5. mesto: ekipa Stane

 6. mesto: ekipa Niko

Igor Pogačnik, namestnik predsednika OZSČ Hrastnik, je prvim trem ekipa podelil medalje in se v zaključnem nagovoru zahvalil vsem za udeležbo in »delovni ekipi« za izvrstno opravljeno delo pri izvedbi orientacijsko taktičnega pohoda. Na koncu smo dogodek ovekovečili s skupno fotografijo.

Besedilo: Jani Zore

Fotografije: Maks Rak, Žiga Kovač in Jani Zore