V soboto, 22. septembra 2016, je Občinsko združenje slovenskih častnikov (OZSČ) Hrastnik organiziralo pohod v okolici Hrastnika, na katerem so se udeleženci preizkusili v orientaciji, topografiji in tudi v nekaterih vojaških veščinah. Aktivnost ni imela tekmovalnega značaja, ampak so udeleženci lahko preverili svojo fizično kondicijo, obnovili nekatera vojaška znanja in se medsebojno družili. Aktivnosti se je udeležilo 36 članov združenja in njihovih druženskih članov. 21 udeležencev se je udeležilo orientacijskega pohoda, 9 članov je bilo angažiranjih v organizaciji pohoda, ostali pa so se nam pridružili na zaključku aktivnosti v Čečah. Aktivnost je potekala v zelo prijetnem sončnem jesenskem vremenu.

Vsi udeleženci smo se zbrali v strelišču SD Rudnik, kjer nas je pozdravil predsednik združenja Gorazd Hafner. Vodja aktivnosti je bil David Srebotnik, sekretar združenja, ki je vse udeležence razdelil v 4 ekipe, vodjem ekip pa vročil pohodne dokumente (topografsko karto, opis poti z vrisano traso pohoda, kontrolni list, protraktor in kompas).

Orientacijski pohod je imel dve trasi in 6 kontrolnih točk, na katerih sta se stikali obe trasi. Na trasah pohoda je bilo organiziranih sedem skupnih delovnih točk:

DT-1: Določanje točk na karti s pomočjo koordinat

DT-2: Razstavljanje in sestavljanje repetirne puške 7,9 mm M.48 in pištole 7,62 mm M.57

DT-3: Met ročne bombe v cilj

DT-4: Črkovanje besedila s pomočjo tablice za črkovanje

DT-5: Orientacija na zemljišču in karti

DT-6: Šifriranje / dešifriranje besedila in orientacija

DT-7: Taktični znaki

DT-8: Streljanje z zračno puško.

Vse ekipe so uspešno rešile postavljene naloge. In kot je na zaključku dejal Gorazd Hafner, predsednik združenja, če so udeleženci uspeli obnoviti nekatera vojaška znanja skozi postavljene naloge, potem so zmagovalci vsi. Na zaključku smo pokramljali ob odličnemu pasulju, ki nam je vzbudil spomine na stare vojaške dni.

Zahvaljujemo se Gasilskemu društvu Čeče za gostitev v njihovih prostorih ter njihovemu in našemu  članu, Rudiju Senčarju, ki je kot vedno poskrbel, da ni ničesar manjkalo.

Besedilo in fotografije: Jani Zore

16 15 13 14 12 11 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1 22 21 20 19 18 17