Člani OZSČ Hrastnik že vrsto let obiskujemo vojaške vaje Večnamenskih sil kopenske vojske – VSKV, bolje poznane kot MLF – Multinational Land Force. MLF je trilateralna enota moči pehotne brigade, ki jo sestavljajo enote iz Italije, Madžarske in Slovenije, medtem ko imata Avstrija in Hrvaška status opazovalke.

V letošnjem letu je MLF organizirala 3-tedensko usposabljanje enot »ZVITA PODLASICA 2017« na vojaškem poligonu Varpalota na Madžarskem konec oktobra in v začetku novembra. Zaključek usposabljanja je bil 10. novembra 2017, ko je bil organiziran tudi ogled vaje. Enote v sestavi MLF so izvedle taktično bojno streljanje skladno s scenarijem na ozemlju namišljenih držav Sarunia in Celego, v katerih so bile napotene enote MLF. Na bojnem streljanju so preigravali taktično situacijo, v kateri je bil napaden del enot MLF, poveljstvo MLF pa se je odločilo za delovanje po nasprotniku z vsemi razpoložljivimi bojnimi sredstvi in bojnimi enotami. Na taktičnem bojnem streljanju so bile angažiran naslednja sredstva in enote MLF:

  • izvidniški oddelek
  • skupina ostrostrelcev
  • protioklepna orožja in sistemi
  • enote za podporo sestavljene iz minometov 81 in 120 mm
  • dve lahki pehotni četi na oklepnih vozilih
  • dva bojna helikopterja Mangusta za neposredno podporo enot
  • dve bojni letali Saab Gripen za neposredno zračno podporo in
  • specialna skupina, ki je bila desantirana s pomočjo transportnega helikopterja z uporabo vrvi za spuščanje.

Predstavljeni so bili tudi celotni taktični postopki evakuacije ranjencev in medicinske evakuacije z uporabo namenskih in nenamenskih oklepnih vozil za prevoz ranjencev, enote za zaščito evakuacije na zemlji, helikopterja za transport ranjencev in bojnega helikopterja za zaščito evakuacije iz zraka.

Po zaključenem bojne streljanju so si udeleženci ogledali vsa bojna vozila, ki so sodelovala na vaji MLF. Zaključek pa je predstavljal postroj vseh sodelujočih enot MLF, na katerem sta general podpolkovnik Danilo Errico, načelnik generalštaba italijanske kopenske vojske, in general podpolkovnik Janos Huszar, poveljnik združenega poveljstva sil madžarske vojske podelila priznanja najboljšim posameznikom na usposabljanju.

Ogleda vojaške vaje »ZVITA PODLASICA 2017« smo se udeležili tudi člani Občinskega združenja slovenskih častnikov (OZSČ) Hrastnik na podlagi vabila madžarske združenega poveljstva sil. Posebnost letošnje vaje MLF je bila, da so ogleda vaje udeležili tudi člani častniških združenj iz vseh treh držav v sestavi MLF, kar je bilo posebno omenjeno v zaključnem govoru poveljnika madžarskega združenega poveljstva sil.

Med samim ogledom vaje smo se srečali z dr. Robertom Kokaljem, veleposlanikom RS na Madžarskem, polkovnikom Aleksandrom Murkom, vojaškim atašejem, ki pokriva Madžarsko, in predstavniki Slovenske vojske, ki so se udeležili ogleda vaje.

Srečali smo se tudi z brigadnim generalom Paolom Fabbrijem, poveljnikom MLF in brigade Julia in podpolkovnikom Gregorjem Ribnikarjem, nacionalnim vojaškim predstavnikom pri MLF. V kratkem razgovoru nas je poveljnik MLF povabil, da obiščemo poveljstvo MLF v Vidmu v Italiji.

Domov v Slovenijo smo se vrnili po severni strani Blatnega jezera in si spotoma ogledali zgodovinsko mesto Tihany.

Besedilo: Jani Zore

Fotografije: Jani Zore.

This slideshow requires JavaScript.