Na Martinovo soboto, 11. novembra 2023, je Občinsko združenje slovenskih častnikov Hrastnik izvedlo zadnjo vojaško strokovno ekskurzijo v letošnjem letu. Skupina članov našega združenja, med njimi tudi dva vnuka dveh naši članov, se je odpravila v Celje, kjer je na tamkajšnjem sejmišču Slovenska vojska predstavila vso svojo oborožitev, bojna in nebojna vozila, svoje dejavnosti in vse poklice, ki se izvajajo v enotah Slovenske vojske. Ogled prireditve z naslovom »V službi domovine« smo pričeli v pokritem razstaviščnem prostoru, kjer smo se najprej oglasili na stojnici 20. pehotnega polka iz Celja – enote s katero naše združenje največ sodeluje. Tukaj smo se srečali s polkovnikom Gregorjem Hafnerjem, namestnikom poveljnika 72. brigade, ki je tudi naš član. Po kratkem kramljanju in obveznem fotografiranju, smo pričeli z natančnim ogledom vseh točk stacionarne postavitve, ki so jih pripravile različne enote Slovenske vojske. Na stojnicah so nam pripadniki SV predstavili svojo dejavnost, različno oborožitev in opremo, ki jo uporabljajo v svojem delu. Na nekaterih točkah smo lahko praktično izvajali streljanja s pištolami, puškami in na protioklepnih sredstvih na trenažerjih. Preizkusili smo lahko minoiskalec in preverili uporabo nočnogleda v zatemnjenem šotoru. Naša dva vnuka Sara in Lovro sta bila izredno navdušena nad plezanjem po plezalni steni, Lovro pa je bil še posebno vesel, da se je lahko preizkusil v premagovanju ovir na mini taktičnem poligonu in si prislužil tudi lepo diplomo. Posebno zanimiv je bil tudi obisk stojnice Športne enote, kjer smo se srečali z našim vrhunskim smučarskim skakalcem Timijem Zajcem.

Dinamični del predstavitve pa je bil vrhunec našega obiska. Najprej je skupina vojakov Garde SV slovesno dvignila državno zastavo. Zatem pa so nam pripadniki SV na majhnem poligonu prikazali kratko taktično vajo, v kateri so poleg vojakov s srednjim kolesnim oklepnim vozilom 8×8 Svarun sodelovali tudi vojaški policisti, ki so desantirali s helikopterjem. Opazovali smo evakuacijo ranjenega s pomočjo helikopterja in specialno enoto Vojaške policije pri vpadu v objekt in prijetju sovražnika. Ob zaključku taktične vaje se je na poligonu pojavil tank M84. Opazovali smo njegovo vožnjo in manevrske sposobnosti ter tudi, kako napravi dimno zaveso. Na koncu dinamične predstavitve pa sta se na nebu prikazali dve trenažni letali Zlin in bojno letalo Pilatus, ki ima v našem vojaškem letalstvu ime »Hudournik«.

Zelo zadovoljni smo zatem odšli na kosilo, kjer nas je čakala martinova pojedina. Po kosilu smo se odpeljali v središče Celja pred osrednjo zgradbo Pokrajinskega muzeja. Tukaj nas je že čakal Stane Rozman, direktor pokrajinskega muzeja. Po uvodnem pozdravu in kratki predstavitvi nas je odpeljal po stopnicah v celjsko podzemlje. Z bogatimi obrazložitvami nas je vodil po celotni izredno lepi izložbi »Celeia – mesto pod mestom«. Tukaj smo spoznavali starodavno rimsko mesto Celeia in se čudili izrednim eksponatom in prelepemu podzemeljskemu ambientu. Zatem smo se povzpeli v nadstropje Knežjega dvora, kjer nam je vodič predstavil rodbino Celjskih grofov. Z zanimanjem smo si ogledovali eksponate in spremljali pojasnila. Posebno pozornost pa je pritegnila razstavljena negovska čelada, ki je bila pred leti najdena v grobišču na Kovku nad našim Hrastnikom. Obisk Pokrajinskega muzeja pa smo zaključili s skupno fotografijo.

Besedilo in fotografije: Jani Zore.