Člani Občinskega združenja slovenskih častnikov Hrastnik smo se 22. oktobra 2021 udeležili vojaško strokovne ekskurzije v Domžale in njegovo okolico. Ekskurzija je bila namenjena obisku sorodne častniške organizacije iz Domžal, seznanitvi z dogodki med osamosvojitveno vojno na tem območju. Naš gostitelj – OZSČ Domžale – je pripravil izjemen program obiska in zagotovil odlične sogovornike. Strokovne ekskurzije se je udeležilo 15 članov našega združenja in nad sprejemom v Domžalah smo bili zelo navdušeni.

Po prihodu v Domžale nas je sprejel in pozdravil maj. Milan Narat, predsednik OZSČ Domžale, ki je v odsotnosti podžupana Domžal, ki je bil službeno zadržan, na kratko predstavil kraj. O vojnih dogajanjih v Domžalah pa sta nas seznanila polk. Bojan Končan in maj. Milan Narat. Po uvodni predstavitvi smo obiskali Slamnikarski muzej.

Nato smo se odpravili v občino Trzin. Tam nam je zaželel dobrodošlico župan g. Peter Ložar. Tu smo si ogledali lokacijo bitke v Trzinu na mostu čez Pšato, kjer so teritorialci in občani z barikado zaustavili oklepne transporterje na poti proti letališču Brnik. V bližini tega mostu je tudi spomenik Edvardu Peperku, v tej bitki padlemu pripadniku TO. Poleg tega smo si ogledali lokacijo, kjer je potekal helikopterski desant niških specialcev JLA. V kulturnem domu smo si ogledali film, ki nam je obudil dogajanje tega spopada v juniju 1991.

Od tu smo se odpeljali do Kulturnega doma v Mengšu, kjer nas je sprejel podžupan občine Mengeš g. Bogo Ropotar. Tu nas je presenetil s svojim obiskom tudi generalni sekretar OZSČ brigadir Martin Jugovec. Srečali pa smo se tudi z dvema članoma častne čete OZSČ Domžale v slavnostni opremi. Izkoristili smo priložnost ter naredili skupno fotografijo z njima in vsemi gostitelji pri spominskem obeležju. Stotnik Marko Trampuž nam je kasneje predstavil še muzej ZVVS, kjer smo si ogledali razstavljene eksponate.

Po ogledu muzeja smo se znova zbrali v Kulturnem domu, kjer so nas gostitelji pogostili s kruhom in soljo ter okusnimi flancati. Tu smo si tudi izmenjali priložnostna darila ter se gostiteljem zahvalili za izjemno gostoljubje in predstavitev dogajanj v času osamosvojitvene vojne na tem območju.

Naša pot nas je vodila tudi v Moste, kjer smo si, ob razlagi višjega vodnika Branka Žebovca, ogledali lokacijo, kjer je bil zaustavljen in zažgan tank JLA.

Z vsem kar smo doživeli na tej strokovni ekskurziji smo bili izjemno zadovoljni. Zahvaljujemo se našim gostiteljem – OZSČ Domžale in vsem ostalim sodelujočim iz Domžal, Trzina in Mengša za njihov čas in pripravljenost, da nam predstavijo dogodke izpred tridesetih let.

This slideshow requires JavaScript.

Besediko: Zdenko Ladiha in fotografije: Maks Rak.

Fotografije: M. Jugovec.