Krvodajalstvo ima v Sloveniji dolgo in uspešno tradicijo. S prostovoljnimi in neplačanimi krvodajalkami in krvodajalci se že dolga leta zagotavljajo zadostne količine varne in kakovostne krvi za bolnike v Sloveniji.  Krvodajalstvo je področje, na katerega smo lahko ponosni tako doma kot v tujini. 4. junij je slovenski dan krvodajalstva. Na ta dan leta 1945 se je v Slovenije odvzelo in konzerviralo prvih 19 steklenic krvi (1).

Območno združenje slovenskih častnikov Hrastnik ima v svoji sestavi tudi majhno skupino krvodajalcev, ki se udeležujejo krvodajalskih akcij v hrastniški občini in tudi širše v regiji.  V torek, 4.6.2019, je Območno združenje Rdečega križa Hrastnik organiziralo prvo krvodajalsko akcijo v letošnjem letu, ki so se udeležili tudi krvodajalci iz našega združenja. Eden od rednih krvodajalcev iz našega združenja pa je kot zagrizeni motorist daroval kri v sklopu krvodajalske akcije, ki jo je organiziral Moto klub Schlossbergv soboto, 1.6.2019,na Dolu pri Hrastniku.

This slideshow requires JavaScript.

Vir:

(1) – Spletna stran Zavoda RS za transfuzijsko medicino (http://www.ztm.si/novice/praznujemo-dan-krvodajalstva-in-svetovni-dan-krvodajalcev)

 

Tekst in fotografije: Jani Zore.