Vsako leto sta maj in junij meseca, v katerih je večje število aktivnosti našega združenja. Toda letos je dogajanje še bolj pestro. Poleg tega, da smo se udeležili dveh pomembnih aktivnosti, smo tudi na višku priprav za organizacijo dveh velikih dogodkov.

V petek, 27.5.2022, je Območna organizacija Rdečega križa Hrastnik organizirala interventno vajo na tema: “Reševanje poškodovancev iz vode, v katero je padel električni kabel”. V vajo so bili vključeni: ekipe prve pomoči RK Hrastnik, ekipe reševalcev ZD Hrastnik, gasilci PGD Hrastnik mesto, patrulja Policijske postaje Hrastnik in pripadniki Slovenske vojske s helikopterjem Coguar ter prostovoljci, ki so igrali vloge poškodovanih oseb. Na vaji so se usposabljale vse službe, ki se aktivirajo v primeru množične nesreče vključno s medicinsko helikoptersko evakuacijo težko ponesrečenega, s poudarkom na njihovem pravilnem in usklajenem delovanju.  Skladno s scenarijem so se vse vse udeležene službe postopoma vključevale v reševanje tako, da smo gledalci lahko opazovali vse postopke, ki so jih izvajali na terenu vključno z helikoptersko evakuacijo, ki pa je pritegnila največ pozornosti. Vaja je bila zelo dinamična in odlično izvedena. Na podlagi vabila se je vajo ogledala tudi skupina članov našega združenja.

V soboto, 28.5.2022 smo izvedli redno strelsko urjenje članov s pištoli CZ 7,65 mm na našem strelskem poligonu. Vodja strelske sekcije Rudi Senčar je z organizacijsko ekipo pripravil vse potrebno, da se je aktivnost kljub slabem vremenu odlično in varno izvedla. Strelskega urjenja se je udeležilo  22 naših članov.

V soboto, 4.6.2022 je naše združenje organiziralo dva večja dogodka: VI. kolo strelskega tekmovanja s pištolami/revolverji velikega kalibra v okviru strelske lige ALPE- ADRIA v dopoldanskem času in koncert Orkestra Slovenske vojske v večernem času. V združenju smo zato oblikovali dve organizacijski skupini. Organizacijska skupina, ki jo vodi Rudi Senčar, izvaja vse priprave za izvedbo strelskega tekmovanja (izdelava razpisa, sprejemanje prijav in razporejanje strelcev po kategoriji in strelskih mestih, ureditev strelišča in okolice, priprava tarč in strelskih mest). Druga organizacijska skupina, ki jo vodi Jani Zore, pa izvaja priprave za izvedbo koncerta Orkestra Slovenske vojske, ki bo v Športni dvorani na Logu. Priprave za koncert, v kateri sodelujejo Kulturno rekreacijske center Hrastnik, članica logističnega dela orkestra in DJ Zupi, potekajo že ves mesec maj in so ravno na koncu maja najintenzivnejše.

V našem združenju smo načrtovali, da se udeležimo orientacijskega pohoda 28.5.2022, ki ga je organiziralo OZSČ Domžale z eno do dvema ekipama, vendar smo se žal morali odpovedati tej udeležbi zaradi angažiranja na lastnih dogodkih. Upamo, da se nam bo uspelo udeležiti orientacijskega pohoda v naslednjem letu.

This slideshow requires JavaScript.

Tekst: Jani Zore

Fotografije: arhiv OZSČ Hrastnik