Vsako leto Slovenska vojska ponudi Zvezi slovenskih častnikov nabor svojih virov, katere lahko združenja vključena v Zvezo uporabijo v svojim programih. Eden od teh virov je tudi koncert Orkestra Slovenske vojske. Lansko leto je predsedstvo našega združenja sprejelo sklep, da se kandidiramo za ta vir. Občanom Hrastnika smo želeli zagotoviti edinstven kulturni dogodek v letu 2022, ko naše združenje praznuje 30. obletnico delovanja. In s kandidaturo smo uspeli. Tako je bil koncert planiran za 4. junij 2022 in dobil mesto v programu prireditev ob občinskem prazniku, ki potekajo vsako leto v mesecu juniju.

Priprave za koncert so pričele že v marcu, ko je vzpostavljen stik s poveljstvom orkestra SV. Obiskal nas je Aljoša Deferri, namestnik poveljnika orkestra in skupaj s predstavnico Kulturno rekreacijskega centra Hrastnik, smo si ogledali možna prizorišča in zaključili, da je najboljši prostor za koncert v športno dvorani na Logu. Priprave za koncert so nato potekale še naslednja dva meseca. Na Občini Hrastnik smo se uspešno kandidirali za razpisu za sofinanciranje javnih prireditev. KRC Hrastnik je zagotovil prostor za izvedbo koncerta. Vzpostavljeni so kontakti z DJ Zupijem iz Trbovelj, ki je pripravil ozvočenje in osvetlitev, z Mesarstvom Kramžar za zagotovitev prehrane za glasbenike, z Osnovno šolo Narodnega heroja Rajka, da so nam odstopili telovadnico za začasno jedilnico, s Cvetličarno Joli za okrasitev prizorišča koncerta in z Matejem Kaiserjem, ki ima dolgoletno kilometražo kot povezovalec na kulturnih prireditvah. Sredi meseca maja so koncert orkestra SV vključili tudi v program 20. festivala »Rdeči revirji«, v sklop kulturnih prireditev, ki so trajale v Hrastniku od 1. do 5. junija. Zaključna usklajevanja s kontaktno osebo v orkestru in ostalimi vključenimi so intenzivno potekala v zadnjih štirinajstih dneh pred koncertom.

V soboto, 4. junija 2022 je 48-članski Orkester Slovenske vojske priredil enkraten kulturni dogodek v Hrastniku. Okoli 250 gledalcev, vključno z županom Markom Funklom in ostalimi povabljenci iz lokalnega okolja, je uživalo v izrednih interpretacijah skladb Georga Gerschwina, Alfreda Reeda, Dmitrija Šostakoviča, Astorja Piazolle in Tomaža Habeta. Izvedba vsake skladbe posebej je bila nagrajena z velikim aplavzom. Povezovalec koncerta Matej se je s svojim odličnim povezovanjem izredno vklopil v izjemno kulturno prireditev in na koncu rednega dela koncerta vzpodbudil gledalce, da so s glasnim ploskanjem in stoječimi ovacijami prepričali dirigenta Mitjo Predaliča in vse člane orkestra, da odigrajo še dodatne tri skladbe. Vsi gledalci so izrazili veliko zadovoljstvo nad enkratnim koncertom.

Med koncertom je napravljen majhen predah, ko je Gorazd Hafner, predsednik OZSČ Hrastnik, vročil Osnovni šoli Narodnega heroja Rajka Hrastnik priznanje Zveze slovenskih častnikov – Znak za sodelovanje ZSČ. Po prebrani obrazložitvi je priznanje prevzela ravnateljica Polona Dolanc. Ob zaključku rednega dela koncerta pa je Gorazd Hafner izročil orkestru SV tudi Plaketo OZSČ Hrastnik, ki jo je v imenu orkestra prevzel koncertni mojster Janez Benko.

OZSČ Hrastnik je izkoristilo ta kulturno dogodek, da vsem obiskovalcem predstavi tudi svoje delovanje. V ta namen je postavljena razstava fotografij o programskih aktivnostih združenja pri vhodu v športno dvorano.

OZSČ Hrastnik se zahvaljuje vsem, ki so donatorsko ali na kakšen drugi način podprli in prispevali k izvedbi tega odličnega koncerta, vsem gledalcem pa za odličen obisk. Zahvala tudi organizatorski skupine združenja, ki je zelo dobro opravila svoje naloge na dan koncerta.

This slideshow requires JavaScript.

Besedilo in fotografije: Jani Zore