V soboto, 1. 12. 2017, se je 21 članov OZSČ Hrastnik ter njihovih svojcev in prijateljev udeležilo tradicionalnega 20. pohoda »Po poteh soške fronte«, ki ga je odlično organiziralo OZSČ Nova Gorica. S tem pohodom je ZSČ tudi obeležila 100. obletnico konca I. svetovne vojne.

Letošnja trasa je merila 6,8 km in potekala po bolj zahtevnem terenu od širšega območja vasi Gonjače v Goriških Brdih preko Sv. Primoža  do koče na Sabotinu. Na poti je bilo organizirano pet delovnih točk. Na DT 1, kjer so se zbrali vsi pohodniki, sta bila pozdravna nagovora Stanka Dužiča, predsednika OZSČ Nova Gorica in gen. maj. Šteinerja, predsednika ZSČ.  Pohodniki pa so bili tudi seznanjeni s potekom pohoda in varnostnimi ukrepi na pohodu. Na DT 2 so se pohodniki seznanili s pomenom Sabotina v toku izvajanja bojev na Soški fronti v I. svetovni vojni. Na DT 3 je bila predstavljena zgodovina Brd in položaji topniških enot. Na DT 4 je bila predstavljena obramba avstro-ogrskih enot na Sabotinu in njegovo zavzetje s strani italijanske vojske 8.8.1916. Pot do cilja (DT 5) je potekala po strelskem jarku. Na cilju je pohodnike pričakala topla malica. Z vodenim ogledom pa so pohodniki obiskali tudi vojaške kaverne  in položaje v okolici okrepčevalnice.

Tudi med  letošnjim pohodom so se člani OZSČ Hrastnik potrudili in organizirali kulinarično točko za pohodnikem, kjer so jim ponudili tradicionalno zasavsko specialiteto – jetrnico.

This slideshow requires JavaScript.

Tekst: Jani Zore

Fotografije: Branko Šmit, Zdenko Ladiha in arhiv ZSČ.