V soboto, 2. 12. 2017, se je 24 članov OZSČ Hrastnik in njihovih svojcev udeležilo tradicionalnega pohoda »Po poteh soške fronte«, ki ga je že devetnajstič organiziralo OZSČ Nova Gorica. Na zbirnem mestu v Kostanjevici na Krasu se je zbralo skoraj 500 udeležencev iz vse Slovenije. Po uvodnem pozdravu Stanka Dužiča, predsednika OZSČ Nova Gorica, in generalmajorja dr. Alojza Šteinerja, predsednika ZSČ, smo malo po 9. uri odšli na pot.

Tudi letošnjo traso je odlično pripravil Mitja Močnik iz OZSČ Nova Gorica. Trasa je potekala od Kostanjevice na Krasu, mimo Lojzove in Klobasje jame, do vasi Novelo, potem pa poleg Krompirjeve jame do vasi Temnica, kjer je bil cilj pohoda.

V prvem delu poti smo si ogledali:

  • cerkev v Kostanjevici na Kraju (nekdanjo kostnico) in predstavljena nam je bilo bojišče v okolici v času I. svetovne vojne,
  • nekdanji center obrambne vzgoje Teritorialne obrambe v obdobju 1990-1991,
  • staro gradišče na Grmači in se seznanili z dogajanji v I. svetovni vojni v neposredni okolici ter
  • Lojzovo in Klobasjo jamo in se seznanili z delovanjem jamarskega gradbenega oddelka VII. korpusa cesarsko-kraljeve vojske v letih 1916/17 na območju Krasa.

V vasi Novelo smo imeli kratek postanek, kjer smo člani našega združenja presenetili pohodnike s tradicionalno zasavsko klobaso – jetrnico. Po okrepčilu in počitku smo nadaljevali pot in si ogledali:

  • del trase normalnotirne vojaške proge Dutovlje/Skopo – Kostanjevica na Krasu, kjer nam je bila predstavljena njena izgradnja in uporaba v času I. svetovne vojne.
  • Krompirjevo in Municijsko jamo in predstavljena nam je bila njuna uporaba med I. svetovno vojno ter
  • vas Temnico, kjer nam je bila predstavljena zgodovina vasi ter vojaški grobovi na civilnem pokopališču iz časa I. svetovne vojne.

V vasi Temenica je bil tudi cilj letošnjega pohoda, ki se je zaključil s kartko slovesnostjo. Aktivnost smo zaključili v vojašnici Ajševica, kjer so organizatorji poskrbeli za obilno malico in prijetno druženje.

This slideshow requires JavaScript.

Tekst: Jani Zore

Fotografije: Marino Brečko in Ivo Vučetič