V soboto, 7.12.2019, se je 27 članov OZSČ Hrastnik udeležilo tradicionalnega 21. pohoda »Po poteh soške fronte 2019«, ki ga je kot vedno do sedaj odlično organiziralo OZSČ Nova Gorica. Letošnja trasa dolžine okoli 6 km je potekala krožno po območju parka miru Cerje (Cerje – Pečinka – Lokvica – Cerje).

Na izhodiščni točki so pohodnike pozdravili Stanko Dužič, predsednik OZSČ Nova Gorica, Mauricij Humar, župan občine Miren-Kostanjevica in gen. maj. Alojz Šteiner, predsednik ZSČ. Pred pohodom so bila povabljena vsa prisotna združenja, da zasadijo vsak svoj bor na pobočju Cerja, ki ga je uničil letošnji požar. V imenu OZSČ Hrastnik sta bor zasadila  Tacar Franjo in Zdenko Ladiha. Zatem so se pohodniki razvrstili v kolono, na čelu katere so bili prapori udeleženih članic ZSČ in ostali domoljubnih in veteranskih organizacij. Med pohodom so obiskali nekaj pomnikov soške fronte na tem območju, na katerih so bile podane zelo izčrpne obrazložitve.

Po vrnitvi na izhodišno točko na Cerju je pohodnike pričakala kulinarična točka hrastniškega častniškega združenja, ki sta jo zelo primerno organizirala Rudi Senčar in David Srebotnik. Malce utrujeni pohodniki so lahko poskusili tradicionalno zasavsko specialiteto – jetrnico. Pohod se je zaključil z malico in druženjem v vojašnici Ajševica.

This slideshow requires JavaScript.

Tekst: Z. Ladiha in J. Zore

Fotografije: R. Senčar, Z. Ladiha in arhiv ZSČ.