V petek, 14. junija 2024 smo na našem strelskem poligonu gostili pripadnike Slovenske vojske, ki so izvedli tekmovanje v preciznem streljanju s službeno pištolo.  Ta dogodek je v Načrtu vzajemnosti med SV in Zvezo slovenskih častnikov, ki je del Letnega načrta sodelovanja med SV in ZSČ. Vsako leto SV in ZSČ podpišeta sporazum o financiranju dejavnosti ZSČ, katerega priloga je Letni načrt sodelovanja med SV in ZSČ in v katerem je tudi opredeljena vzajemnost. Načrta vzajemnosti vsebuje dogodke, ki jih članice ZSČ brezplačno organizirajo za pripadnike, enote in poveljstva SV.

Slovenska vojska vsako leto organizira prvenstvo SV v streljanju, ki se ga udeležijo pripadniki SV in je sestavljen iz petih strelskih tekem: eno precizno streljanje s službeno pištolo, tri dinamična streljanja s pištolo in prvenstvo SV v preciznem streljanju s službeno avtomatsko puško F2000S. »Naj strelec« za tekoče leto je pripadnik, ki ima najboljši rezultat v štirih od petih tekem.

Skupina naših članov je v dneh pred začetkom tekmovanje pripravila vse potrebno za izvedba načrtovanega prvenstva pripadnikov SV: ureditev strelske linije za 16 strelskih mest, priprava tarč, priprava potrebne dokumentacije in ureditev okolice strelišča za izvedbo tekmovanja.

Streljanja s pištolo se je udeležilo 37 pripadnikov SV iz desetih enot in poveljstev. V posamezni razvrstitvi na najboljši rezultat dosegel Branko Ovijač iz Centra za usposabljanje, ekipno pa je bila najboljša ekipa iz Generalštaba SV. Najboljšim posameznikom in ekipam je podpolkovnik Andrej Krivec, poveljnik 20. pehotnega polka iz Celja, podelil medalje in pokale. Strelsko tekmovanje si je ogledal tudi podpolkovnik Bojan Kovič, poveljnik Športne enote SV.

Po zaključenem tekmovanju se je v streljanju s službeno pištolo SV pomerilo tudi 9 naših članov, ki dosegli naslednje rezultate:

  1. Gregor Koritnik (341 krogov)
  2. Bogdan Kovčan (336 Krogov)
  3. Igor Zavrašek (198 krogov)
  4. Rudi Senčar (291 krogov)
  5. Franc Grom (290 krogov)
  6. Momir Ilišević (165 krogov)
  7. Vojin Grujić (230 krogov)
  8. Gorazd Hafner (149 krogov)
  9. Zala Logar (102 kroga).

Vsi tekmovalci in člani organizacijske ekipe so se po zaključenem tekmovanju v streljanju okrepčali z odlično malico, ki sta jo pripravila Ljubo Žabkar in Zdene Ladiha.

Tekst: Bogdan Kovčan in Jani Zore

Fotografije: Jani Zore