Branko Šmit se je včlanil v Občinsko združenje slovenskih častnikov Hrastnik oktobra 2014 kot velik ljubitelj streljanja. Takoj se je vključil v strelsko sekcijo, kjer zelo aktivno trenira in se udeležuje strelskih tekmovanj z različnimi kalibri orožja. Branko je eden od  zelo aktivnih članov združenja. Redno je tudi prisoten, sam ali pa največkrat s svojimi najbližjimi, na aktivnostih našega združenja in drugih domoljubnih organizacij v lokalnem in regijskem okolju. Zaradi njegove aktivnosti v združenju mu je podeljeno pisno priznanje ZSČ na letošnjem rednem letnem zboru članov. Trenutno se udeležuje usposabljanj za praporščaka, ki jih organizira ZSČ.

Po zaključeni kovinarski šoli je leta 1982 odslužil 15-mesečni vojaški rok v artilerijski enoti top-havbic 152 mm v Rumi. Zatem se je zaposlil v Rudniku Hrastnik, kjer je delal do upokojitve leta 2010. Po končanem vojnem roku je bil razporejen na dolžnost kurirja pri Občinskem štabu TO Hrastnik. Pred začetkom vojne za Slovenijo 1991 je bil vpoklican in dodeljen Lovski četi, ki je imela nalogo varovati Zdravstveni dom Hrastnik. Zaradi svoje aktivnosti med vojno za Slovenijo mu je dodeljen status vojnega veterana.

Ko je naše združenje med članstvom iskalo namestnika praporščaka, se je v dogovoru z predsednikom strinjal, da postane praporščak našega združenja. Meni, da je dolžnost zastavonoše zelo častna zadolžitev, ki mu tudi osebno izredno veliko pomeni. Kot kandidata za praporščaka ga je naš praporščak Andrej Mlinar – Andro »sprobal« na tradicionalnem pohodu »Po poteh Soške fronte 2016« lanskega decembra, kjer je Branko dobil visoko oceno.

Branko Šmit je na rednem letnem zboru članov OZSČ Hrastnik v začetku marca 2017 enoglasno potrjen za namestnika praporščaka našega združenja.

Tekst: Jani Zore

Fotografije: Arhiv OZSČ Hrastnik

This slideshow requires JavaScript.