V soboto, 31. maja, so se člani OZSČ Novo mesto, Dolenjske Toplice, Mirna Peč, Straža, Šentjernej, Škocjan, Šmarješke Toplice, Žužemberk udeležili dneva odprtih vrat vojašnice Franca Uršiča Novo mesto. Aktivno sodelovanje je bilo izvedeno s »kuharsko ekipo«, ki je sodelovala pri kuhanju golaža. Ob poimenovani ekipi, so naši člani bili še v ekipi Društva upokojencev ministrstva za obrambo in Društva upokojencev Novo mesto. Zmagala je ekipa Društva upokojencev ministrstva za obrambo, sledila je ekipa Enote vojašnice Franca Uršiča ter ekipa Društva upokojencev Novo mesto. Glede na kuharsko znanje naših članov se nam ni bati, da bi bili lačni, le proviant si moramo zagotoviti.
Drugi del aktivnega sodelovanja je bilo vodenje po spominski sobi Teritorialne obrambe in muzejske zbirke Teritorialna obramba in naborniška vojska. Skozi razstavo smo popeljali tako mlade, kot veterane vojne za Slovenijo ter tudi »mladeniča«, ki sta tu služila vojaški rok pred 50 oz. 54 leti. Sedaj sta prišla z ženami pogledat kje je to bilo. In to je bilo v prostorih, kjer je danes spominska soba.
Več članov se je udeležilo le ogleda predstavitve enot, ki delujejo v VFU ali pa so prišle samo na DOV: 14. inženirski bataljon, predstavniki 20. in 72. pehotnega bataljona, protioklepne čete 72. brigade, bataljona zračne obrambe, vojaške policije, sektor za simulacije iz Centra za združeno usposabljanje, mornariški odred, civilna policije, vodnikov psov. Aktivnosti so obsegale od ogleda tehnike, do streljanja z lokom in zračno puško, vožnje s čolni po Krki ali s patrio po poligonu vojašnice. Na simulatorjih so se lahko obiskovalci preizkusili kot piloti helikopterja ali patrie oz. v vlogi vojaka ostrostrelca, pehotnika in podobno. Osebje kuhinje Enote vojašnice Franca Uršiča se je izkazalo s pripravo pravega vojaškega pasulja, a tudi burgerjev, čilija con carne in seveda sladoleda za ohladitev v lepem toplem vremenu. Program so popestrile tudi novomeške mažoretke, ki so prejšnji teden ponovno postale državne prvakinje.
Enote so pripravljene na začetek DOV.
Ekipa OZSČ Novo mesto končuje s pripravo svojega golaža.
Pa poglejmo kaj lahko opravimo z računalniškimi simulacijami.
DU MO prjema diplomo za najboljši golaž in dokazuje, da so člani OZSČ dobri kuharji.
V vrsti za golaž OZSČ Novo mesto.
Veterani si ogledujejo orožje, ki so ga imeli v času vojne za Slovenijo.
Tako je minil še eden dan odprtih vrat, ki je potrdil vpetost enot vojašnice, ki jih vodi poveljstvo 2. Teritorialnega polka prostorskih sil, v okolje v katerem odlično sodeluje z različnimi društvi in organizacijami.
Besedilo in fotografije: V. Maraš