V počastitev državnega praznika – Dneva suverenosti – smo belokranjski častniki tudi letos pripravili tradicionalno srečanje s strelskim tekmovanjem in kostanjevim piknikom. V soboto, 19. oktobra 2024, smo se zjutraj zbrali na strelišču Športnega strelskega društva »Sokol« z Radovice. Poleg članic in članov belokranjske organizacije ter nekaterih družinskih članov sta se na naše vabilo odzvala tudi dva častnika-strelca iz OZSČ Brežice in en član PVD Sever, s svojo udeležbo pa nas je počastil tudi predsednik OZVVS Bela krajina Martin Henigsman, sicer naš član. Skupaj se nas je zbralo osemintrideset.
Najprej nas je pozdravil predsednik OZSČ Bela krajina stotnik Anton Kraševec in nam predstavil današnji program z varnostnimi napotki. Nato pa je besedo predal vodji streljanja, podpolkovniku Antonu Šukljetu.
Kljub dežju smo kar hitro pristopili k izvedbi streljanja na štirih strelskih mestih. Tekmovanje je potekalo pod naslednjimi pogoji: streljanje smo izvedli s pištolo kalibra 9×19 mm na razdalji 15 metrov v tarčo 50×50 cm s tremi poskusnimi streli in desetimi streli za oceno.
Tiste članice in člani, ki so kot prvi opravili streljanje, so se odpeljali k planinskemu domu na Krašnjem vrhu in tam pripravili vse, kar je bilo potrebno za popoldanski piknik.
Ob strogem in doslednem vodenju smo tudi ostali dokaj hitro zaključili s streljanjem in se po ureditvi strelišča odpeljali k planinskemu domu na Krašnjem vrhu.
Tu so bili predstavljeni rezultati strelskega tekmovanja in razglašeni najboljši trije strelci, ki so prejeli priložnostne medalje. Najboljši strelci so se odrezali tako:
-
Dušan Bezek OZSČ Bela krajina 92 krogov
-
Branko Kobetič OZSČ Bela krajina 90 krogov.
Najboljše strelke pa so dosegle naslednje rezultate:
-
Helena Konda OZSČ Bela krajina 74 krogov
-
Hermina Golobič OZSČ Bela krajina 70 krogov
-
Anica Velše OZSČ Bela krajina 62 krogov.
Pred kočo smo se pomerili tudi v streljanju z zračno puško, nato pa je sledilo prijetno druženje ob dobrotah z ražnja, pokusili pa smo tudi letošnji pridelek častnikov-vinogradnikov.
Prizadevni člani OZSČ so medtem spekli kostanj in naše druženje se je nadaljevalo ob pečenem kostanju in moštu.