V skladu z letnim načrtom našega dela smo se v soboto, 01. 10. 2022, odpravili na strokovno ekskurzijo v Prlekijo k OZSČ Ljutomer.

Po prihodu na glavni trg v Ljutomeru nas je tam počakal sekretar OZSČ Ljutomer  Tonček Kosi, ki nam je zaželel dobrodošlico in nas seznanil s potekom izvedbe dogovorjenega programa. Začeli smo z ogledom Ljutomera in obiskom Muzeja ter parka Prvega slovenskega tabora. Ta del aktivnosti je vodil kustos muzeja v Ljutomeru. V muzeju smo spoznali zgodovino mesta in si ogledali tri dokumentarne filme, ki jih je v začetku 20. stoletja posnel ljutomerski advokat Grosman.

Pot nas je nato vodila do spomenika žrtvam II. svetovne vojne ter k obeležju, na katerem so vpisana imena vseh delovnih organizacij, ki so pred osamosvojitveno vojno hranile orožje v svojih prostorih, tam pa se nam je pridružil še predsednik OZSČ Ljutomer Jožef Roškar.

Po zaključenem ogledu smo se odpeljali v Razkrižje proti mejnemu prehodu Gibina, kjer so potekali spopadi med TO in varaždinskim korpusom jugoslovanske armade. Te dogodke sta nam podrobneje opisala oba gostitelja, ki sta v teh spopadih tudi aktivno sodelovala.

Ob zaključku smo se gostiteljema zahvalili za prijazen sprejem, kjer smo si izmenjali priložnostna darila.

Obisk smo zaključili v Razkrižju s skupnim kosilom in prijetnim druženjem. Strokovne ekskurzije se je udeležilo 16 članov naše organizacije.

Zapis pripravila: Belinda Ladiha