zvgs znak

 

Združenje vojaških gornikov Slovenije

23. novembra 2007 je bilo na ustanovnem zboru v Poljčah ustanovljeno Združenja vojaških gornikov Slovenije (ZVGS). Združenje, ki deluje v okviru Zveze slovenskih častnikov (ZSČ), je član mednarodne federacije vojakov gorskih enot – International Federation of Mountain Soldiers (IFMS), v katero so poleg Slovenije vključene še Avstrija, Francija, Italija, Nemčija, Poljska, Španija, Švica in Združene države Amerike.ZVGS temelji na vrednotah prizadevanj za mir in spoštovanje človekovih pravic, ohranjanju vrednot gorske narave, vzpodbujanju prijateljstva med vojaki-gorniki in negovanju spomina na padle vojake v gorah. Slovensko združenje je odprto za članstvo vseh, ki so kot vojaki služili v gorskih enotah nekoč in danes. Več kot polovica članov združenja so pripadniki profesionalne in pogodbene sestave Slovenske vojske. Med ustanovnimi člani združenja so mnoga znana imena slovenskega alpinizma in smučanja, nekoč ali še danes, pripadniki gorskih in drugih enot Slovenske vojske, ki se udejstvujejo v gorah. Med njimi tudi eden izmed legend slovenskega vojaškega gorništva, polkovnik v pokoju Srečko Tušar. Na ustanovnem zboru ZVGS je dejal: Mnogo je vojakov, a vojak v gorah je lahko le vojak s srcem, s pravo ljubeznijo do gora!

Združenje je s svojimi aktivnostmi dejavno doma in v okviru mednarodne federacije IFMS. Leta 2002 je v Sloveniji na Bledu potekal XVII. kongres IFMS, leta 2007 pa na Triglavu XXI. dnevi IFMS. Leta 2010 bo Slovenija gostila jubilejni XXV. kongres IFMS, ki bo prvič potekal sočasno z letnim srečanjem mednarodnega združenja vojaških gorskih šol (IAMMS).

zdruzenje vojaskih gornikov 1

ZVGS >>>>>

IFMS >>>>>

 

ORTIGARA 2019

Na osnovi povabila italijanske sekcije vojaških gornikov iz Marostice  smo se vojaški gorniki tudi letos, tokrat že desetič, udeležili slovesnosti na gori Ortigara. Letošnje aktivnosti se je udeležilo štirinajst članov ZVGS, in sicer v času od 12. do 14. julija 2019.

Prvi dan srečanja smo se v Asiagu najprej srečali z gostitelji in se nato skupaj napotili do njihovega zavetišča na Tre Fontane, kjer smo ob petju slovenske himne tudi dvignili slovensko zastavo, ki je ponosno plapolala vse dni našega bivanja v zavetišču.

Drugi dan, ki je nas tudi najpomembnejši, smo se odpravili do Doline Slovencev in pomnika, kjer vsako leto položimo venec in prižgemo svečko v spomin slovenskim vojakom, ki so se bojevali na tem področju. Slovesni nagovor je tudi tokrat prispeval vojaški kaplan Slovenske vojske Milan Pregelj. Ogledali smo si še nekaj zgodovinskih pomnikov na tem področju, se vrnili do zavetišča in določili delegacijo, ki se je udeležila slovesnosti v kostnici v Asiagu.

Kot vsa leta doslej je bil zadnji dan namenjen slovesnosti na gori Ortigara in spominski maši, pri kateri je tudi letos v slovenskem jeziku somaševal jeziku vojaški kaplan Slovenske vojske Milan Pregelj.

Čeprav gre pri vsakoletnih slovesnostih na Ortigari za že ustaljen program, smo tudi letošnje srečanje izkoristili za pogovore z alpini iz  Marostice, ki bodo prispevali članek za brošuro o Ortigari, ki jo nameravamo izdati v letošnjem letu, prav tako smo se pogovarjali z avstrijskim združenjem Rainerji o njihovem možnem sodelovanje na spominski  slovesnosti na Krnu meseca novembra.

This slideshow requires JavaScript.

Datoteke za prenos