zvgs znak

 

 

 

 

 

Združenje vojaških gornikov Slovenije

23. novembra 2007 je bilo na ustanovnem zboru v Poljčah ustanovljeno Združenja vojaških gornikov Slovenije (ZVGS). Združenje, ki deluje v okviru Zveze slovenskih častnikov (ZSČ), je član mednarodne federacije vojakov gorskih enot – International Federation of Mountain Soldiers (IFMS), v katero so poleg Slovenije vključene še Avstrija, Francija, Italija, Nemčija, Poljska, Španija, Švica in Združene države Amerike.ZVGS temelji na vrednotah prizadevanj za mir in spoštovanje človekovih pravic, ohranjanju vrednot gorske narave, vzpodbujanju prijateljstva med vojaki-gorniki in negovanju spomina na padle vojake v gorah. Slovensko združenje je odprto za članstvo vseh, ki so kot vojaki služili v gorskih enotah nekoč in danes. Več kot polovica članov združenja so pripadniki profesionalne in pogodbene sestave Slovenske vojske. Med ustanovnimi člani združenja so mnoga znana imena slovenskega alpinizma in smučanja, nekoč ali še danes, pripadniki gorskih in drugih enot Slovenske vojske, ki se udejstvujejo v gorah. Med njimi tudi eden izmed legend slovenskega vojaškega gorništva, polkovnik v pokoju Srečko Tušar. Na ustanovnem zboru ZVGS je dejal: Mnogo je vojakov, a vojak v gorah je lahko le vojak s srcem, s pravo ljubeznijo do gora!

Združenje je s svojimi aktivnostmi dejavno doma in v okviru mednarodne federacije IFMS. Leta 2002 je v Sloveniji na Bledu potekal XVII. kongres IFMS, leta 2007 pa na Triglavu XXI. dnevi IFMS. Leta 2010 bo Slovenija gostila jubilejni XXV. kongres IFMS, ki bo prvič potekal sočasno z letnim srečanjem mednarodnega združenja vojaških gorskih šol (IAMMS).

zdruzenje vojaskih gornikov 1

ZVGS >>>>>

 


 

Plockenpass 2022

 

V petek, 26. avgusta 2022 smo se člani Združenja vojaških gornikov Slovenije  udeležili vsakoletnega spominskega srečanja na prelazu Plöckenpass, na meji med Italijo in Avstrijo, kjer je v času 1. svetovne vojne potekala frontna linija in kjer se že nekaj let družno priklonimo spominu padlim  obeh vojskujočih strani.  Letos je prireditev potekala nekoliko drugače, saj sta v okviru tega spominskega dne potekali še praznovanji 100 letnice združenja   »Graf von Khevenhüller Nr. 7- Infanterie regimenta«, ter  50. letnica  25. lovskega bataljona , kateri je nastal iz prej omenjenega polka in danes predstavlja elitno enoto Avstrijske vojske, katera deluje predvsem v mednarodnih misijah. Njeni pripadniki so bili tudi na Kosovu in v Bosni in Hercegovini.  Zato je osrednji del slovesnosti potekal v kraju Kötschach-Mauten (Koče – Muta), kjer je bil v času vojne v neposrednem zaledju velik logistični in sanitetni center, danes pa muzej posvečen takratnim dogodkom.  Srečali smo se z našim dolgoletnim prijateljem, polkovnikom Wernerjem Hardt Stremayerjem in novim predsednikom združenja  polkovnikom Ralfom Gigacherjem.  Govorili smo o našem prihodnjem sodelovanju, ter avstrijske prijatelje povabili na spominsko slovesnost pri Krnskem jezeru.

Na poti domov smo se vojaški gorniki ustavili še na Holmcu, kjer smo k spomeniku braniteljem Holmca v času osamosvojitvene vojne položili venec. Tako smo se simbolno poklonili vsem padlim v osamosvojitveni vojni, še posebej soborcem na Koroškem. Tudi tako smo počastili in se spomnili osamosvojitvenih dogodkov v vseh delih naše Koroške, saj smo se tokrat prvič po »koronskih časih«  v večjem številu vračali iz ene od naših tudi mednarodnih aktivnosti.

Gorniški pozdrav !

This slideshow requires JavaScript.


ORTIGARA 2019

Na osnovi povabila italijanske sekcije vojaških gornikov iz Marostice  smo se vojaški gorniki tudi letos, tokrat že desetič, udeležili slovesnosti na gori Ortigara. Letošnje aktivnosti se je udeležilo štirinajst članov ZVGS, in sicer v času od 12. do 14. julija 2019.

Prvi dan srečanja smo se v Asiagu najprej srečali z gostitelji in se nato skupaj napotili do njihovega zavetišča na Tre Fontane, kjer smo ob petju slovenske himne tudi dvignili slovensko zastavo, ki je ponosno plapolala vse dni našega bivanja v zavetišču.

Drugi dan, ki je nas tudi najpomembnejši, smo se odpravili do Doline Slovencev in pomnika, kjer vsako leto položimo venec in prižgemo svečko v spomin slovenskim vojakom, ki so se bojevali na tem področju. Slovesni nagovor je tudi tokrat prispeval vojaški kaplan Slovenske vojske Milan Pregelj. Ogledali smo si še nekaj zgodovinskih pomnikov na tem področju, se vrnili do zavetišča in določili delegacijo, ki se je udeležila slovesnosti v kostnici v Asiagu.

Kot vsa leta doslej je bil zadnji dan namenjen slovesnosti na gori Ortigara in spominski maši, pri kateri je tudi letos v slovenskem jeziku somaševal jeziku vojaški kaplan Slovenske vojske Milan Pregelj.

Čeprav gre pri vsakoletnih slovesnostih na Ortigari za že ustaljen program, smo tudi letošnje srečanje izkoristili za pogovore z alpini iz  Marostice, ki bodo prispevali članek za brošuro o Ortigari, ki jo nameravamo izdati v letošnjem letu, prav tako smo se pogovarjali z avstrijskim združenjem Rainerji o njihovem možnem sodelovanje na spominski  slovesnosti na Krnu meseca novembra.

This slideshow requires JavaScript.

Datoteke za prenos