Osnovna šola, občina in člani domoljubnih organizacij vsako leto pripravimo

komemoracije ob dnevu spomina na mrtve. Vodstvo šole in učenci so pred spominsko ploščo, ki je na pročelju šole in je na njej napisanih petdeset občanov, ki so padli med drugo svetovno vojno, pripravili izjemno lepo slovesnost z bogatim kulturnim programom. Zahvaljujem se učiteljem in učencem za tako lep nastop.

Z županom gospodom Miranom Jurkoškom in člani borčevske organizacije smo še obiskali partizanske grobove, ki jih imamo v naši občini kar precej. Prižgali smo sveče in položili cvetje ter se ob krajših nagovorih spominjali padlih partizanov, ki so morali dati svoja dragocena življenja za našo svobodo.

Imamo pa v naši občini grob neznanega ruskega vojaka Rdeče armade. Tudi njemu smo se poklonili v spomin. Seveda brez navzočnosti predstavnikov ruskega veleposlaništva iz Ljubljane.

Občina je zelo lepo uredila tudi grob na Svetini, kjer je pokopanih trideset partizanov in aktivistov OF. Obnovili so kamnito škarpo in uredili okolico. Veseli smo, da imamo v Štorah tako razumevajočega župana, ki spoštuje vrednote NOB.

V naslednjih dneh bomo člani domoljubnih organizacij iz Štor obiskali še grob nadporočnika Franja Malgaja na šentjurskem pokopališču. Po navadi to storimo na obletnico njegovega rojstva, 10. novembra.

Predsednik veteranskih in domoljubnih organizacij Štore

Srečko Križanec