Spominski dan Mestne občine Novo mesto, 29. oktober, je posvečen spominu na ustanovitev novomeške partizanske čete, leta 1941, na Brezovi Rebri. Od tu je tudi krenila na prvo bojno akcijo, napad na nemško postojanko na Bučki, v noči iz 2. na 3. november, s še nekaterimi dolenjskimi partizanskimi enotami.

V spomin na ta dogodek je bil, v organizaciji OZSČ Novo mesto, Dolenjske Toplice, Mirna Peč, Šentjernej, Škocjan, Šmarješke Toplice, Straža in Žužemberk, ZB za vrednote NOB Novo mesto, PVD Sever Dolenjska in Bela krajina ter PD Krka in SD Novo mesto, v petek 298. oktobra ,izveden tradicionalni nočni pohod na Frato. 18. pohod se je pričel iz v Luknje pri Prečni, Straže, Žužemberka in Golobinjeka. Skupno se ga je udeležilo 79 pohodnikov. Prvi vmesni postanek je bil pri grobu Angelce Batinica. Sledil je postanek na Brezovi Rebri, pri hiši, kjer je bila ustanovljena novomeška četa ter spomenikom padlih na Frati.

Pri Domu na Frati je, ob sodelovanju ostalih obiskovalcev, potekala krajša slovesnost, s kulturnim programom. Uvodoma je prisotne pozdravil, tudi v imenu ostalih gostov, župan Žužemberka Jože Papež. Slavnostni govornik je bil podžupan Mestne občine Novo mesto Boštjan Grobler. Na slovesnosti so ob povezovalki programa Lili Ambrožič, recitatorke Zinke Potočar Korošec, harmonikarja Mitje Bukovca sodelovali še člani spominske Novomeške čete ter praporščaki.

Večer se je zaključil ob pasulju, ki so ga pripravili v gostišču Dom na Frati in prijetnem druženju. Izvedbo dogodka so podprli Mestna občina Novo mesto, občine Dolenjske Toplice, Mirna Peč, Straža in Žužemberk ter FS prevozi in trgovina.

1_Pohodniki pred pohodom v Luknji pri Prečni.

2_Čelo pohodne kolone.

4_Prvi postanek pri grobu Angelce Batinca1.

5_Pri lipi na Brezovi Rebri.

6_Polaganje venca na Brezovi Rebri.

7_Postanek na Brezovi Rebri, pri hiši kjer je bila ustonovljena Novomeška četa.

8_Polaganje venca pri spomenikih na Frati.

9_Pozdrav himni.

10_Pozdravni nagovor Jožeta Papeža, župana Žužemberka.

11_Spominska partizanska novomeška četa.

12_Slavnostni govornik podžupan MO Novo mesto Boštjan Grobler.

13_Lili Ambrožič_povezovalka slovesnosti.

14_Pogled na udeležence slovesnosti.

15_General Lado Kocijan_borec Gubčeve brigade.

15_Recitatorka Zinka Potočar Korošec1.

16_Harmonikar Mitja Bukovec.

Besedilo: Vasko Maraš

Fotografije: Marko Klinc . Foto Life