Belokranjski častniki tradicionalno vsako jesen izvedemo strelsko tekmovanje s pištolo 9×19 mm in kostanjev piknik. Tudi letos smo v soboto, 15. oktobra 2022, v počastitev državnega praznika – Dneva suverenosti, na strelišču Kanižarica pri Črnomlju in ob ribniku v neposredni bližini združili prijetno s koristnim.

Od 8.30 do devetih smo se zbrali na strelišču prijateljskega Kluba praktičnega streljanja Črnomelj v Kanižarici. Pripravili smo vse potrebno za pričetek kar obsežnega tekmovanja – prijavilo se nas je namreč kar dvainpetdeset strelk in strelcev. Tokrat smo prvič uporabili nove tri Arexove pištole Zero-1, ki jih je naše Območno združenje letos nabavilo. Poleg članov belokranjskega združenja so se vabilu odzvali tudi častniki-strelci iz OZSČ Brežice, Krško in Novo mesto, s svojo udeležbo pa sta nas počastila tudi metliški župan Darko Zevnik in črnomaljski župan Andrej Kavšek.

Tekmovanje je z nagovorom otvoril predsednik OZSČ Bela krajina stotnik Anton Krašovec, za njim pa je poveljevanje prevzel vodja streljanja, stotnik Branko Kobetič. Ob primernem redu in disciplini je tekmovanje tekoče potekalo, z rezultati in z novim orožjem smo bili kar zadovoljni.

Po tekmovanju so nam naši prijatelji – častniki iz Krškega predstavili še nekaj kosov starejšega orožja, ki so ga nekateri tudi preizkusili.

Sledil je premik tekmovalcev k bližnjemu ribniku, ki ga skupaj z ribiškim domom in okolico upravljajo člani Ribiške družine Črnomelj. Tu so naši vrli člani Ciril, Dušan in Silvo že pripravljali dobrote na žaru. Najprej pa smo zaključili uradni del: član predsedstva ZSČ polkovnik Vasilije Maraš in predsednik OZSČ Bela krajina stotnik Anton Kraševec sta podelila letošnja priznanja prizadevnim članom OZSČ, potem pa sta predsednik belokranjskega združenja in vodja streljanja podelila odličja najboljšim današnjim strelcem – posameznicam in posameznikom.

Sledilo je tovariško druženje ob dobrotah z žara in belokranjski kapljici, v nadaljevanju pa so nas pogostili še s pečenim kostanjem in letošnjim moštom. Kot zanimivost pa smo na koncu izvedli še tekmovanje v streljanju s fračo.

Udeleženci sobotnega dogodka smo skupaj ugotovili, da je bilo druženje toliko slajše, ker sta nas pretekli dve leti za marsikaj prikrajšali. Po prijetnih pogovorih smo se sredi popoldneva poslovili in se odpravili na domove po jugovzhodnem delu naše domovine.

Vsem, ki so na kakršenkoli način pomagali izvesti ta lepi dogodek, se najlepše zahvaljujemo.

This slideshow requires JavaScript.

Besedilo: Peter Golobič

Fotografije: Hermina in Peter Golobič