Člani Območnega združenja slovenskih častnikov (OZSČ) Bela krajina smo v letošnji program dela vključili tudi strokovno ekskurzijo v Maribor na ogled rovov pod Industrijsko cono Tezno. Skupaj s častniki iz OZSČ Novo mesto smo ekskurzijo izvedli v četrtek, 20. oktobra 2022.

V ranem jutru smo se iz Črnomlja, Semiča in Metlike čez Gorjance odpeljali v Novo mesto, kjer so se nam pridružili še dolenjski častniki in avtobus smo lepo zapolnili. Po kar dolgi jutranji vožnji smo pred deveto uro prispeli v poslovno-proizvodno cono Tezno, kjer smo se razdelili v dve skupini: ena je pod vodstvom naše mariborske prijateljice-častnice Ilke Riedl odšla na malico, druga pa se je nemudoma podala na ogled podzemlja.

Maribor je bil med drugo svetovno vojno za Beogradom največkrat bombardirano jugoslovansko mesto. Eden od pomembnih ciljev zavezniških bombardiranj je bila tudi tovarna delov za letalske motorje v Teznem. Zato so okupatorji leta 1943 začeli graditi podzemne rove, v katere so preselili ključne dele proizvodnje, katera je zato dalje tekla več ali manj nemoteno do konca.

Po uri in pol sta se naši skupini zamenjali. Z zanimanjem smo se po izčrpnih uvodnih informacijah, ki nam jih je posredovala vodička, napotili v mariborsko podzemlje. Posebna oprema tega dne ni bila potrebna, saj poplavne vode globoko pod površjem ni bilo in lahko smo se ob izčrpni razlagi sprehodili po neskončnem labirintu odlično ohranjenih rovov. Ob »vpijanju« informacij o dogajanju med drugo svetovno vojno je kar prehitro minil čas ogleda.

V nadaljevanju nas je pozdravil predsednik mariborske OZSČ polkovnik Franc Ošljak, nato pa smo se odpeljali na hitri avtobusni ogled mesta, ustavili pa smo se na Lentu, kjer smo obiskali najstarejšo vinsko trto. Sledil je prevoz v Melje, kje smo si ogledali Muzej nacističnega taborišča sovjetskih vojnih ujetnikov – STALAG XVIII D. V letih 1941 in 1942 je bilo tu zaprtih preko 5.000 ujetnikov. Ob razlagi in pretresljivi fotografski razstavi smo spoznali tudi ta del zgodovine.

Nadaljnja pot nas je vodila na področje vojašnice Melje, kjer so nas prijazno pričakali prijateljski mariborski veterani vojne za Slovenijo in častniki. V prijateljskem vzdušju smo si ogledali njihove prostore z zanimivo zbirko orožja. Kar prehitro smo se morali posloviti od prijaznih gostiteljev, seveda pa smo ob odhodu nazdravili in zapeli.

Ker je pot iz Maribora mimo Ljubljane v Belo krajino dolga, smo se ustavili še v Žalcu, kjer smo si na fontani piva pogasili žejo. Na našem cilju v Beli krajini smo se ob lepih željah, polni novih vtisov, poslovili.

Vsem, ki so omogočili našo ekskurzijo in poskrbeli za njen brezhiben potek, se iskreno zahvaljujemo.

This slideshow requires JavaScript.

Besedilo:         Peter Golobič

Fotografije:      Hermina in Peter Golobič