Častniki, združeni v OZSČ Bela krajina, se vsako jesen udeležimo jesenskih slovesnosti, ki se od zadnjih dni oktobra dalje odvijejo v Beli krajini. Tudi letos smo se v svečanih uniformah in s praporom združenja udeležili štirih dogodkov v vseh treh belokranjskih občinah.

Že v petek, 28. oktobra, smo se udeležili žalne slovesnosti ob dnevu spomina na mrtve v spominskem parku pri Belokranjskem muzeju v Metliki. Predstavniki OZSČ smo položili cvetje k spominski plošči.

V ponedeljek, 31. oktobra, sta se odvili dve spominski slovesnosti: ob 10. uri smo počastili spomin na 1.250 žrtev fašističnega terorja na črnomaljskem Gričku, ob 13. uri pa smo na Gornjih Lazah v semiški občini obudili spomin na tragedijo Prve belokranjske partizanske čete. K obema spominskima obeležjema smo položili cvetje. Na obeh prizoriščih smo prisostvovali priložnostnima govoroma in kulturnemu programu, na Gornjih Lazah pa so predstavniki Cankarjeve brigade spregovorili tudi pred rojstno hišo narodne herojinje Milke Šobar-Nataše.

V ponedeljek, 7. novembra, pa smo se s praporom in v svečanih uniformah udeležili spominske slovesnosti na Lokvah pri Črnomlju v spomin prvemu poveljniku slovenske vojske Francu Rozmanu-Stanetu, ki je preminul v bližini. Tudi tu smo prisluhnili nagovorom in kulturnemu programu in k obeležju položili cvetje.

This slideshow requires JavaScript.

Besedilo:         Peter Golobič

Fotografije:      Bojan Jakša, Anton Krašovec in Anton Kambič