Dogodki:

 

OZSČ Škofja Loka v Podblegaških novicah

 

 

 

 

 

 

 

 

 

OSZČ Škofja Loka v Podblegaških novicah

Celotno glasilo si lahko ogledate na povezavi >>>>


Člani OZSČ Škofja Loka v Pivki

V soboto 6. 5. 2017 smo člani OZSČ Škofja Loka v organizaciji OZVVS Škofja Loka  obiskali Center goseničnih bojnih vozil Slovenske vojske v vojašnici Stanislava Požarja v Pivki. Poročnik Damir Štemberger nam je strokovno predstavil tanka M-84 ter M-55S z osnovnimi lastnostmi in bistvene razlike med njima. Po zanimivem ogledu v vojašnici Pivka, smo se odpravili v Park vojaške zgodovine, ki  ohranja in predstavlja vojaško-zgodovinsko dediščino s poudarkom na vojaški tehniki.

Nosilna zbirka muzeja je nacionalna tankovsko-artilerijska zbirka z oklepnimi in drugimi vojaškimi vozili iz druge svetovne in hladne vojne ter slovenske osamosvojitvene vojne.  Največja atrakcija je jugoslovanska diverzantska podmornica P-913 Zeta, ki je bila v Slovenijo pripeljana iz Črne gore.

Pod strokovnim vodenjem smo si z zanimanjem ogledali razstavljene eksponate, presenečeni nad tehnično dovršenostjo vojaške tehnike skozi zgodovino. Posebno zanimanje je bilo za ogled notranjosti podmornice, več pozornosti pa smo posvetili delu zgodovine posvečenemu osamosvojitveni vojni v Sloveniji, vse skupaj pa je s strokovno razlago popestril vodič Matej.

Besedilo in fotografije: Dušan Nardoni

This slideshow requires JavaScript.