Hrastniški častniki smo se skupaj s člani OZVVS Zasavje dne, 15. 10. 2022, udeležili tradicionalnega pohoda v spomin na hranitelje orožja v Zasavju.

Hrastničani smo se zbrali na Dolu pri Hrastniku in se odpravili do kmetije Pust v Črdencu, kjer je bilo leta 1990 shranjeno orožje TO. Eden od domačinov, ki sodeloval pri shranjevanju in čuvanju orožja, nam je predstavil, kako je cela stvar potekala in kje je bilo le to skrito. Tu nam je predsednik OZVVS Zasavje tudi predstavil potek dogodkov od odvzema orožja s strani JLA in njegove vrnitve na skrivne lokacije v občini Hrastnik.

Od tu smo se odpravili do začasne lokacije zapora za vojne ujetnike med osamosvojitveno vojno, kjer smo izvedeli več o aktivnostih civilistov, milice in TO pri pripravi in varovanju začasnega zapora.

Pot smo nadaljevali do spominskega obeležja padlemu kurirju Borisu Pustu na Kalu, ki je bil rojen na Pustovi kmetiji.

Naša naslednja točka na Kalu je bila kmetija Gorenc, kjer so nas lastniki seznanili, kako je prišlo do dogovora o skladiščenju orožja TO. Ob tej priložnosti je predsednik OZVVS Zasavje Božo Majcen podelil spominske medalje ob 30-letnici osamosvojitve veteranom družine Gorenc in Pust.

Z domačini smo se zadržali v prijetnem druženju in pot nadaljevali do spominskega obeležja padlim borcem Revirske čete pod Kalsko planino.

Od spomenika smo se spustili po planinski poti Kal – Ravne – Hrastnik in aktivnost zaključili na strelišču OZSČ Trbovlje, ki je bilo skupaj z OZVVS Zasavje soorganizator dogodka.

Zapisala: Zdenko in Belinda Ladiha

Fotografije: Maks Rak